Zbog mlijeka iz Hrvatske panika i u BiH i Srbiji: "Kaznit ćemo sve koji će nastaviti prodavati otrovno mlijeko iz RH!"

Zbog mlijeka iz Hrvatske panika i u BiH i Srbiji: "Kaznit ćemo sve koji će nastaviti prodavati otrovno mlijeko iz RH!"

Foto: Ilustracija

MINISTAR vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potvrdio je za agenciju Anadolija da su vlasti te države u subotu zabranile uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača "Dukata" i "Vindije" za koje je utvrđeno da sadrže opasni aflatoksin.

"Ured za veterinarstvo BiH jučer je donio takvu odluku koja je na snazi sve dok Agencija za hranu ne napravi svoju konačnu analizu", kazao je Šarović. Istaknuo je da su poduzete sve potrebne mjere kako se na tržište BiH ne bi uvozili proizvodi koji su štetni po zdravlje građana.

"Obavijestili smo inspekcije u Federaciji i Republici Srpskoj kako bi spriječili mogućnost da se mlijeko ovih proizvođača nađe u prodaji. Zato nema razloga za neku veću paniku, iako se radi o štetnim materijama", izjavio je Šarović.

Napominje da su hrvatske vlasti odmah poduzele potrebne mjere kako bi se ispitao izvoz navedenih proizvoda u BiH.

"Hrvatska je odmah reagirala i angažirala inspekcijske službe. Ove mjere su privremene dok ih Vijeće ministra BiH ne promijeni, jer je BiH slobodno tržište. Mjere će biti promijenjene onda kada procijenimo da nije ugroženo zdravlje građana i da uvezeno mlijeko zadovoljava standarde koji se primjenjuju u BiH", istaknuo je Šarović.

Napominje da će biti sankcionirani svi oni koji budu na neki način uključeni u prodaju i dostavu navedenih proizvoda "Dukata" i "Vindije".

"Uputili smo upozorenje kako bi spriječili svaki pokušaj da se ovi proizvodi nađu na policama u BiH. Zato će biti poduzete mjere protiv uvoznika i distributera, kao i svih drugih koji su to omogućili", kazao je Šarović.

Dodao je da su poduzete mjere na provjeri i ostalih uvoznika mlijeka, ali i ostalih sumnjivih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjeravamo i druge uvoznike mlijeka iz stranih zemalja i našeg susjedstva, ali i nekih drugih proizvoda, a, prije svega, ribe, tunjevine, konzervi", pojasnio je Šarović.

Odluku o zabrani uvoza navodno otrovnog mlijeka iz Hrvatske donijeli su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Ured za veterinarstvo BiH, a na temelju upozorenja koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Zabrana uvoza u BiH odnosi se na "Vindijino" trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti s rokom uporabe do 3. srpnja te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakiranju čiji rok uporabe istječe u lipnju. Zabranjen je i uvoz "Dukatova" trajnog mlijeka, također sa 2,8 posto masnoće s rokom uporabe do svibnja kao i mlijeko "Lagano jutro" čiji rok uporabe istječe 25. travnja.

Papović: Pod hitno provjeriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije podsjećaju da "Dukatov" pogon postoji u Somboru i da ta mlijeka pod hitno treba provjeriti.

"Kontrola sigurnosti hrane u Srbiji skoro i da ne postoji. Mi nemamo plan monitoringa hrane na tržištu niti Savjet za sigurnu hranu, na čije formiranje čekamo godinama, tako da se bez pretjerivanja može reći da zapravo i ne znamo što jedemo i pijemo. Umjesto da veterinarska inspekcija uveliko kontrolira sporna mlijeka na našem tržištu, mi se oslanjamo na utješne izjave iz Ministarstva", kaže za Blic Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača.

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin odbila je komentirati situaciju i rekla da odgovore o kontroli spornih mlijeka srpska javnost može dobiti tek u ponedjeljak.

Goran Knežević, ministar poljoprivrede Srbije, izjavio je da manja količina mlijeka je uvezena iz Bosne i Hercegovine, ali da u njoj nije bilo aflatoksina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara