Zbog obilne kiše došlo do zamućenja vode na dubrovačkom području: Prokuhajte vodu za piće!

Ilustracija: Arhiva

USLIJED velike kiše koja je padala tijekom noći došlo je do zamućenja izvora rijeke Omble u Komolcu i izvora Palate u Zatonu iznad propisanih vrijednosti. Tijekom dana, očekuje se povećanje mutnoće i u vodoopskrbnoj mreže na užem području grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva mutna voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava za krško područje i obično traje par dana. Isporučena voda redovito se klorira i za sada je mikrobiološki ispravna. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, iz  Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ipak preporučuju da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.

Laboratorij Odjela za vode Zavoda za javno zdravstvo redovito prati kretanje mutnoće i slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara