Zbog porasta vodostaja Kupe proglašene redovite mjere obrane od poplava u sisačkom Pokuplju

Zbog porasta vodostaja Kupe proglašene redovite mjere obrane od poplava u sisačkom Pokuplju

Foto: FAH

ZBOG porasta vodostaja Kupe u sisačkom su Pokuplju ponovno proglašene redovite mjere obrane od poplava, a iako je vodostaj rijeke kod Karlovca u nedjelju u opadanju, vodeni val još nije prošao sisačkim područjem.

Prema podacima dežurne službe Hrvatskih voda, Kupa kod Farkašića raste oko pet centimetara na sat i već je premašila 880 centimetara.

U porastu je i vodostaj Save na sisačkom području i kod Crnca je večeras iznosio 600 centimetara. Veći broj vikendica na obali Kupe u sisačkom i lekeničkom Pokuplju je pod vodom, ali naselja još nisu ugrožena.

Prpić: Vodostaj će rasti do sutra ujutro

"Očekujemo da će vodostaj obje rijeke rasti do sutra ujutro kada će sisačkim područjem proći najviši vodeni val. Sve su službe pomoći i zaštite već angažirane, stanje je pod nadzorom, a kod Žažine i Letovanića u radu su tri crpke velikog kapaciteta koje oborinske vode na kritičnim mjestima prebacuju preko nasipa u vodotok", rekao je za Hinu pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Željko Prpić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problema je bilo s oborinskim vodama u Blinjskom Kutu i Lekeniku, gdje je voda potopila desetke gospodarstava, a vatrogasci su spriječili ulazak vode u obiteljske kuće. Prestankom kiše voda se počela postupno povlačiti.

Zbog prelijevanja vode preko prometnice, za promet je zatvorena stara cesta između Žažine i Petrinje.

Ugroženo područje u nedjelju je obišao i predsjednik Uprave Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara