"Zbog prekršajnih kazni ovrhom su mi s računa skinuli skoro čitavu plaću!"

Foto: Čitatelj Indexa

"KROZ ovaj mjesec prisilno mi je s računa naplaćeno 4289,75 kuna, od 5500 kolika mi je plaća. Doslovno su mi uzeli zadnju kunu s računa bez ikakvih razmišljanja od čega ću živjeti", požalio se čitatelj Indexa, koji nam je poslao i ispis svog tekućeg računa.

Ovrhom su mu između 18. rujna i 2. listopada naplaćene razne kazne, uglavnom za prometne prekršaje, i to u iznosima od 1979,75 kuna, 1000 kuna, 700 kuna, 300 kuna i 150 kuna. Tome treba pridodati i naknadu za prisilnu naplatu u iznosu od 80 kuna.

"Kazne nisu sporne (mada se radi o sitnim prekršajima tipa vožnja bez upaljenih svjetala, nenošenje dokumenata, krivo parkiranje i slično), međutim način prisilne naplate je izvan svake pameti", revoltiran je naš čitatelj.

Zbog novog Prekršajnog zakona s računa vam mogu skinuti i zadnju kunu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav način ovrhe omogućen je izmjenama Prekršajnog zakona koje su stupile na snagu 1. lipnja. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odlučio se na izmjene zakona zato što je u razdoblju od 2007. do 2011. naplaćeno tek 12 posto prekršajnih kazni.

Novi zakon omogućuje naplatu prekršajnih kazni putem ovrhe temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Taj zakon dopušta naplatu sa svih računa dužnika, a sredstva se mogu skidati čak i od dozvoljenog minusa. Također, zakonom nije predviđen zaštićeni dio plaće ili mirovine koji se ne smije ovršiti, a koji inače iznosi jednu trećinu.

Policija zbog toga ima ovlasti da vam zbog neplaćenih prekršajnih kazni s računa uzme doslovno zadnju kunu. Ovrha se pokreće nakon pravomoćne presude, kada u slučaju neplaćene kazne policija šalje Poreznoj upravi zahtjev da se nad računom dužnika provede ovrha.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara