Zbog pristupanja IS-u trojica Norvežana osuđena na zatvorske kazne

Zbog pristupanja IS-u trojica Norvežana osuđena na zatvorske kazne

Ilustracija: FAH

SUD u Oslu je u petak osudio trojicu Norvežana na kazne od sedam mjeseci do gotovo 5 godina zbog pripadnosti skupini Islamska država.

Osuđen za pripadnost organizaciji IS, koju je sud nazvao najgorom terorističkom organizacijom danas u svijetu, suci su izrekli najstrožu kaznu od 4 godine i devet mjeseci za Valon Avdyli, Norvežanina albanskog podrijetla (28).

Avdyli je priznao da je otišao u Siriju, ali tvrdi da pripada Ahrar ak-Sham, salafističkoj skupini za koju tvrdi da je obavljao humanitarne zadatke.

Norvežanin somalskog podrijetla Djibril Bashir (30) je dobio nešto blažu kaznu od 4 godine i 3 mjeseca zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud u Oslu je zaključio da su dvojica muškaraca uhićena u svibnju 2014. sudjelovala u vojnim operacijama, a puno elemenata navodi da su bili svjesni nezakonitosti njihove pripadnosti IS u Siriji i u Norveškoj na temelju zakona iz lipnja 2013.

Trećem osuđeniku, Visaru Avdyliju (25) je određena kazna zatvora od 7 mjeseci zbog kršenja zakona o oružju i zato što je zajedno s bratom Valonom pokušao iz Norveške poslati vojnu opremu trećem bratu Egzonu, koji je ubijen u travnju 2014. u Siriji.

Proces je poslužio kao test u Norveškoj, gdje se prvi puta spomenula odredba kaznenog zakona kojom se kažnjava gospodarska podrška terorističkoj organizaciji, što je kažnjivo sa šest godina zatvora u određenim okolnostima.

Prema obavještajnim službama zemlje, više od 70 Norvežanina je sudjelovalo ili još uvijek sudjeluje u džihadu u Siriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara