Zbog ubojstva starice u Medačkom džepu optužen i suborac Velibora Šolaje

Zbog ubojstva starice u Medačkom džepu optužen i suborac Velibora Šolaje

Foto: FAH

NAKON što je prošle godine na sudskoj rekonstrukciji u Medačkom džepu, a potom i u sudnici, priznao da je 1993. pucao u stricu za čije se ubojstvo sudilo njegovu suborcu Veliboru Šolaji, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika 9. gardijske brigade Josipa Mršića.

Za taj je zločin počinjen u ličkom selu Čitluk tijekom oslobađanja Medačkog džepa isprva odgovarao samo Šolaja koji je u lipnju prošle godine na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi.

No, kako je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu na novom će suđenju, bude li optužnica potvrđena, bivši suborci dijeliti optuženičku klupu, jer tužiteljstvo sada tvrdi da su staricu usmrtili zajedno.

"Opalio sam jedan jedini metak prema njoj, ali žena nije pala"

Na rekonstrukciji zločina u Čitluku Mršić je krajem travnja prošle godine iznenada kazao da je on ubio staricu, no kada je u svibnju kao svjedok došao na suđenje Šolaji ublažio je iskaz rekavši da je ženu izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja.

"Opalio sam jedan jedini metak prema njoj, ali žena nije pala", kazao je tada Mršić, dodajući da je pored njega stajao i Šolaja koji je potom ispalio kratki rafal ili dva tri pojedinačna hica iz automata nakon čega je žrtva završila na tlu.

Njegovu priču djelomično je na sudu potvrdio i sudionik akcije Damir Relić koji je ranije, također kao svjedok, izjavio da ne zna tko je pucao. Samo je Samir Kulašić, svjedok koji od početka jedini tereti Šolaju, ponovio da je u staricu prvi zapucao Šolaja.

Šojala je s ratnim zapovjednikom izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipom Krmpotićem, za kojega je postupak u međuvremenu razdvojen, uhićen i pritvoren u ožujku 2012. U toj je istrazi uhićeno još nekoliko njihovih suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara