Žele biti dio Europe: Prosvjednici u Kijevu krenuli na zgradu vlade, policija uzvratila suzavcem i palicama

Žele biti dio Europe: Prosvjednici u Kijevu krenuli na zgradu vlade, policija uzvratila suzavcem i palicama

Screenshot i video: BBC

SUKOBI između policije i proeuropskih prosvjednika nastavili su se u ponedjeljak u Ukrajini gdje su se stotine ljudi okupile ispred zgrade vlade u središtu Kijeva tražeći ostavku vlade zbog prošlotjedne odluke o zaustavljanju priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom, javljaju ukrajinski mediji.

Policija je ponovno upotrijebila suzavac i palice protiv prosvjednika, a oni su gađali policajce raznim predmetima.

Vitalij Kličko, svjetski boksački prvak i čelnik ukrajinske oporbene stranke Udar, pridružio se prosvjedu.

Dodatne policijske snage došle su na mjesto prosvjeda kako bi spriječile nasilje.

Tisuće protiv okretanja leđa Europi

Više od 100 tisuća Ukrajinaca prosvjedovalo je jučer u Kijevu protiv vladine odluke o odustajanju od približavanja Europskoj uniji i okretanja Rusiji.

Prosvjednici su se sukobili i s policijom koja je suzavcem branila prilaz vladinim zgradama, ali i skupu podrške vladi na kojem je bilo 10 tisuća okupljenih.

Ukrajina je odustala od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na ovotjednom summitu EU i bivših sovjetskih država u Litvanskoj prijestolnici Vilniusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajinski premijer poručio je da se "taktički" okreću Moskvi, koja Ukrajinu želi kao člana svoje carinske unije svojoj sa Kazahstanom i Bjelorusijom.

Prosvjedu su se pridružili i oporbeni političari, a prosvjedovalo se i u ostalim gradovima. Inače događanja su koincidirala sa pritužbama ruskog energetskog diva Gazproma iz kojega su rekli kako Ukrajina kasni sa plaćanjem plina.

EU: Ponuda Ukrajni i dalje je na stolu

Europska unija je u ponedjeljak istaknula da je i dalje otvorena za potpisivanje sporazuma o tješnjim odnosima s Ukrajinom, da od nje neće tražiti da se opredijeli između EU-a i nekog drugog partnera te kritizirala Rusiju zbog pritiska na Kijev.

"Ponuda za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini i dalje je na stolu. Uvjereni smo da potpisivanje sporazuma o pridruživanju i sporazuma o slobodnoj trgovini, najambicioznijeg sporazuma koji je Europska unija ikada ponudila, pruža najbolju moguću potporu za ukrajinsku ekonomsku situaciju, reforme i modernizaciju s ciljem izgradnje prosperitetne i stabilne budućnosti za sve Ukrajince", kaže se u zajedničkoj izjavi predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya.

Ukrajinska vlada je u četvrtak odlučila prekinuti pripreme za potpisivanje tih sporazuma, što se trebalo dogoditi krajem ovoga tjedna na summita EU-a i zemalja Istočnog partnerstva u Vilniusu. Rusija u koju Ukrajina plasira četvrtinu svoga izvoza, mjesecima je vršila veliki pritisak na Kijev kako bi odustao od tješnjeg povezivanja s EU-om i kako bi pristupio carinskoj uniji s Rusijom i ostalim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

"Iako smo svjesni vanjskog pritiska kojemu je Ukrajina podvrgnuta, vjerujemo da kratkoročni ciljevi ne bi smjeli zasjeniti dugoročne koristi koje bi to partnerstvo donijelo. Ipak, EU neće tražiti od Ukrajine, niti od bilo kojeg partnera, da biraju između EU-a i nekog drugog regionalnog entiteta. Na Ukrajini je da slobodno odluči u koji će se angažman s EU-om uključiti. Ukrajinski građani su ponovno posljednjih dana pokazali da u potpunosti razumiju i prihvaćaju povijesnu prirodu europskih asocijacija", dodaju čelnici EU-a.

"Ne odobravamo poziciju i djelovanje Rusije u tom pogledu. Sporazum o pridruživanju i sporazum o slobodnoj trgovini pružaju prigodu našim zajedničkim susjedima da grade modernu, prosperitetnu demokraciju utemeljenu na vladavini prava. Snažnji odnosi s Europskom unijom ne idu na štetu odnosa između naših istočnih partnera i njihovih ostalih susjeda poput Rusije. Istočno partnerstvo je zamišljeno kao dobitno rješenje u kojem sve strane trebaju biti na dobitku. Europska unija ostaje spremna objasniti Ruskoj Federaciji uzajamne prednosti povećena trgovačke razmjene s našim susjedima, uz istodobno poštovanje suverenosti i neovisnosti naših istočnih partnera", dodaju Barroso i Van Rompuy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara