"Zelena" Amerika: Obama u proračunu za 2016. izdvaja 7,4 milijarde dolara za čiste oblike energije

"Zelena" Amerika: Obama u proračunu za 2016. izdvaja 7,4 milijarde dolara za čiste oblike energije

Foto: FAH

PRORAČUN administracije Baracka Obame u fiskalnoj 2016. predviđa 7,4 milijarde dolara za financiranje tehnologija čiste energije te četiri milijarde dolara za brže i obimnije smanjenje emisije stakleničkih plinova iz električnih centrala diljem američkih saveznih država.

Ulaganje u tehnologije čiste industrije prvenstveno će pokriti programe ministarstva energetike i obrane, kazali su američki dužnosnici. Brojka od 7,4 milijarde dolara je povećanje u odnosu na 6,9 milijardi koliko je bilo predloženo u proračunu za fiskalnu 2015. godinu i više od 6,5 milijardi koje je za ovu godinu odredio Kongres. Američka administracija dovršava kontroverzna pravila kojima bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida iz električnih centrala.

Fond od četiri miljarde dolara trebao bi saveznim državama dati poticaje da ubrzaju proces smanjenja ispuštanja štetnih plinova, uzročnika efekta staklenika.

U proračunu se predviđa i produljenje subvencija na saveznoj razini za razvoj postrojenja za obnovljive izvore energije koje koristi industrija vjetroelektrana te subvencija koja koristi solarna industrija. Proračun utvrđuje i troškove savezne vlade u saniranju prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama, naglašavajući time fiskalni argument za borbu protiv globalnog zatopljenja.

U proteklom desetljeću savezne vlasti su preuzele 300 milijardi dolara troškova šteta, rezultat ekstremnih vremenskih nepogoda i požara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara