Zelena akcija ne odustaje: Udruga Ustavnom sudu poslala tužbu protiv TE Plomin C

Ilustracija: zelena-akcija.hr

ZELENA AKCIJA priopćila je kako je poslala tužbu Ustavnom sudu, čime nastavlja pravnu bitku protiv termoelektrane Plomin C na uvozni ugljen. Navedenom tužbom, poručuju, ulaze u novu fazu kampanje i najavljuju intenziviranje aktivnosti protiv ovog, kako ističu, štetnog projekta.

"Ustavnom tužbom osporavamo presudu Upravnog suda u Rijeci kojom je bila odbijena naša tužba protiv okolišne dozvole Ministarstva zaštite okoliša i prirode te ujedno osporavamo i samu okolišnu dozvolu. U tužbi Ustavnom sudu argumentiramo svoj stav da Upravni sud nije smio ignorirati činjenicu da je Plomin C u očitoj suprotnosti s prostornim planom Istarske županije. Naime, ako je propisano da se postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš provodi za postupke koji su u skladu s prostornim dokumentima, onda smatramo da je Sud morao dopustiti dokazivanje da Plomin C nije u skladu s tim dokumentima. Također, tvrdimo da nam je na taj način Sud de facto uskratio pravo na tužbu jer naši argumenti nisu suštinski razmotreni", naglašavaju iz Zelene akcije u priopćenju.

Podsjećaju kako bi termoelektrana imala negativan utjecaj na zdravlje građana, kao i da je ekonomski neisplativ, zbog obveze plaćanja emisija CO2 u skladu sa shemom trgovanja emisijama Europske unije.

"Prema analizi koju je napravio Greenpeace, koristeći se istom metodologijom koju upotrebljava i Europska agencija za okoliš, procijenjeno je da bi onečišćenje zraka uzrokovalo prijevremenu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, što je potrebno kako bi projekt bio isplativ, Plomin C bio bi odgovoran za, statistički, čak 680 preuranjenih smrti. Osim toga, odveo bi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, s obzirom na to da nemamo vlastitih nalazišta ovog prljavog energenta. Osim toga, ova TE bi godišnjom emisijom od preko 2,6 milijuna tona CO2 pridonijela ubrzavanju klimatskih promjena".

Poručuju kako za ovaj projekt postoji vrlo nizak interes investitora te kako vjeruju da će zaustaviti ovaj "okolišno i ekonomski neprihvatljiv projekt te da će Vlada napokon usmjeriti energetsku politiku u smjeru razvoja energetske učinkovitosti i iskorištavanja ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara