Zeleni tuže Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zbog Plomina C: U svijetu se napušta izgradnja termoelektrana!

Foto: Labin.com

ZELENA akcija i Zelena Istra na Upravnom su sudu podigli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog termoelektrane Plomin C.

Nadaju se spriječiti izgradnju ove termoelektrane koja je, kako kažu, suprotna prostornom planu Istarske županije, a osim toga u slučaju njene izgradnje trebat će plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida. Iz Zelene Akcije i Zelene Istre naglašavaju kako će Plomin C, u slučaju da se izgradi, imati negativan utjecaj na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice, da nas dovodi u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu te da će doprinijeti sve intenzivnijim i očiglednijim posljedicama klimatskih promjena.

"Vjerujemo da će ova naša tužba utjecati i na raspoloženje potencijalnih investitora, odnosno da će i oni vidjeti da se ovdje radi o nesigurnom i rizičnom projektu. Europska Unija napušta izgradnju novih termoelektrana na ugljen. Direktor jedne od najvećih europskih tvrtki koja se bavi proizvodnjom električne energije, njemačkog RBA-e, u kolovozu je jasno rekao da njima više nije u interesu ulagati u termoelektrane na ugljen. U Europskoj Uniji se 2008. planiralo 114 novih termoelektrana na ugljen, a samo dvije su sada u fazi izgradnje. Od više od 50 posto svih najavljenih termoelektrana se službeno odustalo", rekao je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Sada je potez na Upravnom sudu u Rijeci koji će procijeniti opravdanost argumenata Zelene Akcije i Zelene Istre, a svojom bi presudom mogao zaustaviti projekt izgradnje Plomina C.

Zmajlović: Resorno ministarstvo za Plomin C je Ministarstvo gospodarstva

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na jutrošnjem otvorenju Međunarodnog simpozija o gospodarenju otpadom nije komentirao tužbu, ali je istaknuo što je sve Ministarstvo zaštite okoliša i prirode napravilo po pitanju izgradnje termoelektrane.

"Unazad dvije godine proveden je postupak ocjene utjecaja na okoliš i stručno savjetodavno povjerenstvo je dalo svoju ocjenu. Na temelju toga je izdano i rješenje o prihvatljivosti zahvata uz implementaciju najstrožih mjera zaštite i očuvanja okoliša. To je ono što mogu reći, a to hoće li biti elektrana na ugljen ili na plin, to je odluka investitora. Dakle, ovdje se radi o mišljenju i mjerama koje će osigurati da, ukoliko termoelektrana bude na ugljen, ona bude imala minimalan, odnosno najmanji mogući utjecaj na okoliš", rekao je Zmajlović naglasivši kako je investitor u Plominu C Hrvatska elektroprivreda, a resorno ministarstvo za taj projekt je Ministarstvo gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara