Željezničari FBiH stupili u generalni štrajk

 Ilustracija: Index

ŽELJEZNIČARI Federacije BiH stupili su jutros u sedam sati u generalni štrajk koji se održava u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica FBiH - Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać. Prekinuto prometovanje većine teretnih vlakova, dok se domaći i međunarodni putnički promet odvija po voznom redu.

Kako je za Klix.ba izjavio Andrija Jurković, predsjednik Nezavisnog sindikata željezničara FBiH, u štrajku sudjeluju tri sindikata: Nezavisni sindikat željezničara u FBiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture te Samostalni sindikati tehničko-kolske službe Željeznica FBiH.

"Ostali sindikati nas podržavaju, što znači da se svi pridržavaju uvjeta propisanih štrajkom koji se održava uz minimalan proces rada. Nitko nas još nije kontaktirao, niti inicirao pregovore, a mi nećemo odustati i štrajkat ćemo do ispunjena obaveza", poručio je Jurković.

Štrajk se organizira zbog kršenja prava radnika, a zahtjevi sindikata su da se odmah isplati plaća za siječanj i veljaču ove godine. Također traže isplatu toplog obroka i materijalnih troškova za veljaču, hitno i dugotrajno rješavanje problema u vezi sa zdravstvenim osiguranjem te isplatu regresa za 2012. godinu. Rok koji je bio zadan (31. ožujka) nije ispoštovan i zbog toga se stupilo u štrajk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara