Željezničari najavljuju štrajk: U tvrtki Pružne građevine sprema se 750 otkaza

Željezničari najavljuju štrajk: U tvrtki Pružne građevine sprema se 750 otkaza

Foto: scx.hu

SINDIKAT hrvatskih željezničara uputio je upravi tvrtke Pružne građevine otvoreno pismo u kojem najavljuje mogućnost štrajka, zbog aktivnosti koje upućuju na otpuštanje većeg broja radnika.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

Prema dostupnim informacijama, unatoč negativnom očitovanju Sindikata hrvatskih željezničara i Radničkih vijeća, Vi nastavljate s aktivnostima usmjerenim na otpuštanje velikog broja radnika. Od poslova ljudskih potencijala tražite popise radnika starijih od 50 godina, radnika sa smanjenom radnom sposobnosti i slično.

Kako bismo u startu zaustavili moguće nezakonito postupanje, upozoravamo Vas da, prema odredbama Zakona o radu, upravo stariji radnici imaju prednost pri raspoređivanju, odnosno, kroz zakonske kriterije imaju zaštitu od otpuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o radu također omogućava da poslodavac i sindikati putem Kolektivnog ugovora, ili sporazuma, pobliže utvrde kriterije za utvrđivanje tehnološkog viška. Obzirom da ste kao poslodavac već pokrenuli postupak kolektivnog pregovaranja, tražimo da se žurno, kroz kolektivno pregovaranje, precizno razrade kriteriji za raspoređivanje radnika, odnosno kriteriji za utvrđivanje liste tehnološkog viška.

Također, tražimo da Pružne građevine pristupe Ugovoru o radno pravnoj zaštiti radnika, kakav ima zaključen i vlasnik, HŽ Infrastruktura. Alternativno, voljni smo zaključiti zaseban Ugovor o radno pravnoj zaštiti radnika Pružnih građevina d.o.o., ili odgovarajuće odredbe ugraditi u Kolektivni ugovor.

Nije nam prihvatljivo da u Društvu, koje od utemeljenja 2002. kontinuirano bilježi dobit, otpuštate čak 750 radnika, jer za to nema valjanih argumenata.

Kao što smo Vam već napisali, vidljivo je da slijepo provodite prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca Pružnih građevina, koji se na trošak poreznih obveznika želi riješiti nekonkurentnog dijela radne snage. S takvim Vašim postupanjem, koje je štetno za Pružne građevine, za HŽ Infrastrukturu i za državu, a pogoduje samo budućem kupcu, se ne slažemo.

Ukoliko odmah ne zaustavite aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i ne prihvatite navedene zahtjeve, pristupit ćemo organiziranju štrajka i javnog prosvjeda radnika Pružnih građevina, ali i ostalih naših članova u društvima Hrvatskih željeznica i to ispred sjedišta Pružnih građevina, HŽ Infrastrukture i ispred sjedišta Vlade Republike Hrvatske.“
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara