Zemlje Beneluxa napravile presedan i dogovorile zajedničku zaštitu zračnog prostora

Zemlje Beneluxa napravile presedan i dogovorile zajedničku zaštitu zračnog prostora

Screenshot: YouTube

ZEMLJE Beneluxa su dogovorile zajedničko nadgledanje i zaštitu zračnog prostora u prvom takvom sporazumu unutar EU.

Zračne snage Belgije, Nizozemske i Luksemburga će od 2017. godine naizmjence motriti zračni prostor Beneluxa. Luksemburg ne posjeduju vojno zrakoplovstvo, ali će svoj zračni prostor otvoriti susjedima.

Zajednička misija podrazumijeva postupak "Otpadnik" čiji je cilj identificirati civilne zrakoplove koji bi mogli predstavljati terorističku prijetnju, piše EUObserver.

"Ovaj je sporazum korak naprijed prema intenziviranju europske vojne suradnje," rekao je belgijski premijer Charles Michel.

"Velika motivacija"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 "Mi radimo zajedno da bi osnažili europsku sigurnost. Užasni događaji kojima svjedočim posljednjih mjeseci predstavljaju veliku motivaciju," dodao je nizozemski premijer Marc Rutte referirajući se na nedavne napade u Danskoj i Francuskoj.

Sporazum zemalja Beneluxa predstavlja novost  u europskoj obrambenoj politici jer prvi put otvara mogućnost zračnim snagama da obore civilne zrakoplove izvan svog teritorija.

Riječ je o važnim zakonodavnim pitanjima o kojima će tijekom procesa ratifikacije razgovarati sva
tri parlamenta.  

Sporazum specificira da će odluka o rušenju civilnih zrakoplova ostati pod ingerencijom odgovarajućih nacionalnih vlasti, odnosno belgijskog premijera i nizozemskog ministra za sigurnost i pravdu.

Luksemburg je već isključio korištenje smrtonosne sile iznad svog teritorija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara