Zemlje razorene ebolom traže "Marshallov plan"

Zemlje razorene ebolom traže "Marshallov plan"

Foto: FAH

TRI ZAPADNOAFRIČKE zemlje pogođene epidemijom ebole tražile su danas od međunarodne zajednice da pokrene "Marshallov plan" kako bi im pomogla u gospodarskoj obnovi i potpunom zaustavljanju epidemije te zarazne bolesti.

Poziv koji su uputile Liberija, Sijera Leone i Gvineja na konferenciji u Bruxellesu trebao bi biti u središtu sljedećih međunarodnih susreta o eboli od 16. do 18. travnja u sklopu zasjedanja Svjetske banke i MMF-a, te zatim u lipnju na konferenciji Ujedinjenih naroda.

"Utjecaj ebole na gospodarstva je ogroman", rekla je predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf. "Provođenje gospodarske obnove regije zahtijeva značajna sredstva, čak i 'Marshallov plan' po modelu američkog plana obnove Europe nakon Drugog svjetskog rata", dodala je.

Tri zemlje će predstaviti regionalni plan, rekao je gvinejski ministar vanjskih poslova Alpha Conde. "Trebamo poništenje duga i 'Marshallov plan', kao da izlazimo iz rata", inzistirao je. On je pozvao zemlje donatore da isplate obećanu pomoć.

Još nije isplaćeno sve što je obećano

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 5,1 milijarde dolara koje su obećali, isplaćene su 2,4. Sudionici konferencije su naglasili važnost pokrivanje trenutačnog deficita financiranja od 400 milijuna dolara, za financiranje ekipa i medicinske opreme i za plaće zdravstvenog osoblja.

"EU se ne protivi povišenju pomoći, ali najprije treba isplatiti obećano", rekao je Claus Haugaard Sorensen, šef Europske službe humanitarne pomoći Echo.

MMF je odobrio Sijera Leoneu povećanje kredita i smanjenje duga za ukupno više od 187 milijuna dolara. Početkom veljače su tri zemlje već dobile 100 milijuna dolara u svrhu smanjena svojih dugova. Troje čelnika se slažu da im je svrha postići nula slučajeva novih oboljenja od ebole, za što su odredili rok sredinom travnja.

"Nedostaje još između 200 i 300 medicinskih stručnjaka"

Svi sudionici, UN-ove agencije, Svjetska banka, nevladine udruge, europsko, američko, kinesko i kubansko izaslanstvo inzistirali su na jačoj mobilizaciji. Među prioritetima su pokretanje mobilnih sanitetskih ekipa.

"Odgovor mora biti mobilniji i fleksibilniji, treba stići do ruralnih područja", rekao je koordinator EU-a protiv ebole Christos Stylinaides. Dužnosnik EU-a je precizirao da u pogledu osoblja "nedostaje još između 200 i 300 medicinskih stručnjaka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara