Žene u Europskoj uniji zarađuju 16 posto manje od muškaraca, u Hrvatskoj deset posto manje!

Žene u Europskoj uniji zarađuju 16 posto manje od muškaraca, u Hrvatskoj deset posto manje!

Screenshot: EU

EUROPSKA komisija objavila je da je razlika u visini plaća žena i muškaraca u Europskoj uniji 16.2 posto. To znači da žene moraju raditi 59 dana duže da bi zaradile istu plaću kao i muškarci u protekloj godini.

Europski dan jednakih plaća stoga se obilježava danas 28. veljače 2013, odnosno 59. dan od početka godine, stoji u priopćenju Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Obilježavanjem Dana jednakih plaća upozorava se na razlike u plaćama između žena i muškaraca za posao iste vrijednosti i na mjestima iste složenosti i odgovornosti. Nacionalni statistički pokazatelji razlika u plaćama utječu na izračun pa se Dan jednakih plaća obilježava i u travnju u zemljama s najvećim razlikama u primanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj muškarci deset posto više plaćeni!
 
U Hrvatskoj je službeni jaz u plaćama 10,6 posto. Ta je razlika i veća u nekim djelatnostima  s pretežito ženskom radnom snagom poput osiguranja i financijskog poslovanja, zdravstva i socijalne skrbi te prerađivačkoj industriji. Jednaka plaća znači jednaku naknadu za istu vrstu posla, istu složenost, odgovornost i rad iste vrijednosti. Važećim hrvatskim zakonodavstvom takva vrste diskriminacije je zabranjena.
 
Najčešći razlozi za razlike u plaćama između žena i muškaraca:

  • Vrijednost rada kojeg obavljaju žene je podcijenjena
  • U profesijama u kojima je veći udio žena, plaće su niže od nacionalnog prosjeka
  • Žene češće prekidaju radni staž zbog obiteljskih obveza
  • Žene u prosjeku zarađuju manje jer muškarci uglavnom rade u bolje plaćenim sektorima i na bolje plaćenim radnim mjestima
  • Žene se često susreću sa ""staklenim stropom" i otežano im je napredovanje na bolje pozicije iako imaju iste kvalifikacije kao i muškarci
  • Zbog stereotipa i čvrsto ukorijenjenim rodnim ulogama još uvijek posao dijelimo  na "muški" i "ženski".

Različitim javnim akcijama želi se ukazati da žene moraju raditi određeni broj dana duže da bi zaradile istu plaću kao i muškarci u prethodnoj kalendarskoj godini. Najčešće se na taj dan nose crvene torbe i crvene cipele da bi se upozorilo  na stanje na bankovnim računima zbog nižih primanja, organiziraju se informativni punktovi na javnim mjestima i potiču prolaznici na razgovor o ovom problem. U kafićima i restoranima organizira se  tzv. "Unhappy Hour" nakon radnog vremena te se nude popusti na jelo i piće u visini razlike u plaćama, trgovine se potiču na ukrašavanje izloga crvenim torbama, organiziraju se javne rasprave i radionice na temu borbe za jednake plaće u koje se uključuje udruge poslodavaca, sindikate, političare/ke, poznate osobe iz javnog života.

 

"Jednakost se isplati"
                
Europska komisija pokrenula je projekt "Jednakost se isplati"  kojim želi pružiti podršku onim poslodavcima koji su pokazali interes za uklanjanjem jaza u plaćama. Cilj projekta je učiniti ravnopravnost spolova i pitanje jednakih plaća "poslovnom temom". Zbog demografskih promjena i starenja pučanstva, manjka stručne radne snage, inicijativom se želi omogućiti tvrtkama da lakše dođu do radnog potencijala žena. Projekt uključuje osposobljavanje tvrtki za uklanjanje jaza u plaćama čime se doprinosi ostvarivanju ciljeva Strategije Europa 2020 pri čemu je sudjelovanje žena na tržištu rada nužan preduvjet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara