Zimske službe u stanju pripravnosti: Čekaju nas dva dana intenzivnog snijega i vjetra

Zimske službe u stanju pripravnosti: Čekaju nas dva dana intenzivnog snijega i vjetra

Foto: FAH, screenshot: Meteoalarm.eu

IZ DHMZ-a Indexu su danas popodne potvrdili period intenzivnijih oborina koji nam predstoji u idućih nekoliko dana. Istaknuli su i kako se smirivanje vremena očekuje u subotu

> Nakon najave obilnog snijega zimske službe u pripravnosti: U petak automobile ostavite kući

"Sutra se očekuje snijeg u gorju i središnjim krajevima, ponegdje i obilnije, napadat će između 20 i 50 centimetara. Ponegdje može doći i do snježnih zapuha, kao u Gorskom kotaru. Olujna bura i susnježica očekuju se na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji se očekuju izraženiji pljuskovi s grmljavinom, uz mogućnost obilnije kiše. Vrijeme vjetrovito, umjeren i jak sjeveroistočnjak na sjevernom Jadranu te jaka i olujna bura u Dalmaciji.

Oborine se očekuju i tijekom petka, osobito u gorju, Gorskome kotaru, Lici, središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj, gdje se očekuje i obilniji snijeg. U Slavoniji uglavnom kiša ili susnježica.

Smirivanje vremena i oborina očekuje se u subotu", kazali su Indexu meteorolozi DHMZ-a.

Crveno upozorenje za Karlovac i Gospić, narančasto za Zagreb i Dubrovnik

Nakon današnje objave crvenog upozorenja Meteoalarma za područje Karlovca i Gospića te narančanstog upozorenja za područje Zagreba, Dubrovnika, Međimurja, Zagorja, Istre, Kvarnera i sjeverne Dalmacije, jasno je kako veliki broj hrvatskih predjela može očekivati "bijeli" četvrtak i "bijeli" petak.

Snijeg se očekuje u gorju i nizinama, a prema prognozama Meteoalarma, u četvrtak navečer u Gospiću bi moglo napadati i preko 50 centimetara snijega. Velike količine oborina očekuju se i u Karlovcu.

Zagreb: Zimska služba u stanju pripravnosti

Iz zagrebačke Zimske službe poručili su da su u pripravnosti, da imaju dovoljno vozila i soli, ali da u petak ipak građani izbjegavaju automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da se na gradskim cestama do kraja tjedna očekuju veće količine snijega u pripravnosti su sve naše službe", javljaju iz ZET-a i dodaju da preventivno pripremaju vozila i osoblje kako bi prometna povezanost tijekom najavljene snježne fronte nastavila funkcionirati.

"Četiri tramvajske ralice već su pripravne za čišćenje koridora te će održavati prohodnost na više od 116 kilometara pruga. Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja od snijega. U koordinaciji sa Zimskom službom Grada Zagreba održavat će se što povoljnije stanje kolnika kojima prometuju vozila javnog gradskog prijevoza", javili su putem medijskog priopćenja.

Upozoravaju i da bi u slučaju nesigurnih uvjeta za prolazak vozila na dijelu prometne mreže, što je najizvjesnije na brdskim predjelima, linije mogle odstupati od planiranog reda vožnje.

"Zato, tijekom snježnih uvjeta u gradu, savjetujemo ranije kretanje prema odredištu", kažu u ZET-u.

"Iako je sve učinjeno kako bi se izbjegli ozbiljniji poremećaji u prometu, u slučaju poteškoća na koje ne možemo preventivno utjecati, besplatna telefonska linija 0800 200 060 bit će otvorena neovisno o uobičajenom radnom vremenu Kontakt centra", obavještavaju građane.

HAK: Prilagodite vožnju zimskim uvjetima

Ličko-senjska policija je u srijedu zbog zimskih uvjeta na cestama podsjetila vozače na niz odredbi o prometu.

Zbog najavljenih obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te kiše u Dalmaciji vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja. Snijeg se očekuje i na sjevernom Jadranu.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko 1,5 km. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog najavljenih snježnih oborina, od 5. veljače u 5 sati u Sloveniji će biti zabrana prometa za teretna vozila iznad 7,5 tona do opoziva odluke tj. prestanka zimskih uvjeta. Na svim graničnim prijelazima bit će zabrana ulaska u Sloveniju za navedenu skupinu vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara