Živi zid: Ljude vežu užetom i spuštaju ih s krova; Policija: Osoba se sama ozlijedila

Živi zid: Ljude vežu užetom i spuštaju ih s krova; Policija: Osoba se sama ozlijedila

Foto: HRT, Živi zid/Facebook

U 9 SATI Banka Kovanica d.d. krenula je u nasilnu deložaciju uz pomoć interventne policije, objavili su iz Živog zida čiji se aktivisti nalaze u Varaždinskoj županiji gdje pokušavaju spriječiti deložaciju obitelji bivšeg nogometaša Zorana Brlenića. Navodno ima i ozlijeđenih, a specijalci iznose iz kuće aktiviste. Najprije su priveli Ivana Vilibora Sinčića.

 

 

;

 

Živi zid na svom Facebooku objavio je sliku zakrvavljenog poda u domu obitelji čiju deložaciju pokušavaju zaustaviti, uz poruku: "Ovako izgledaju deložacije u Hrvatskoj. Kako ono ide? Zaokruži da se dužnika ne izbacuje iz jedinog doma?".

Iz varaždinske policije za Index su kazali kako je do 13 sati 20-ak privedenih te da procjenjuju da je u kući još 30-ak osoba. "Pružamo asistenciju u provođenju ovrhe. Dvjema osobama pružena je pomoć u varaždinskoj bolnici. Jedna se sama ozlijedila na tavanu kuće, a druga je samoinicijativno zatražila pomoć liječniku", kazali su nam iz policije. Na pitanje kako se osoba sama ozlijedila, kažu nam da se udarila u drvenu konstrukciju krovišta dok se skupina aktivista željela zbiti da ih ne mogu iznijeti. "Nije bilo prekomjerne uporabe sile, moramo naglasiti da postupamo obazrivo prema svima. One koji ne žele hodati njih moramo iznijeti, a neki sami odu do kombija", kazali su nam u policiji.

 

"Ljude vežu užetom i spuštaju ih s krova, još jedna osoba iznesena krvave glave. Policija spušta aktiviste po željeznoj konstrukciji od stepenica gdje uopće jedva jedna osoba prolazi. Molimo vas ovim putem da dijelite objave na sve strane jer ovo je najnasilnija deložacija u povijesti Živog zida."

Aktivisti Živog zida, njih oko 60, smjestili su se naime u teško pristupačnom potkrovlju kuće do kojih se može doći jedino kružnim stepenicama. Kako policija nije mogla iznijeti aktiviste po stepenicama, dosjetili su se novog načina da ih izbace iz kuće - uz pomoć užeta. Ova metoda odmah je rezultirala ozljedom jednog aktivista Živog zida, koji je dobio udarac u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, 13. siječnja od 9 do 18.30 sati u Ulici Bana Josipa Jelačića u Gornjem Knegincu, policijski službenici Policijske uprave varaždinske pružili su pomoć sudskom ovršitelju Općinskog suda u Varaždinu radi iseljenja ovršenika iz kuće. U kući se osim ovršenika nalazilo više desetaka osoba, koje su u cilju pružanja otpora smjestile se u tavanski prostor kuće. Sudski ovršitelj je pozvao prisutne osobe da napuste kuću kako bi se mogla provesti službena radnja.

Nakon što su se osobe oglušile na upozorenje sudskog ovršitelja da će biti prisilno udaljene isti je dao nalog policiji da se uporabi sila prema osobama koje ometaju ovrhu. Od strane policijskih službenika izdana su upozorenja i naredbe na koja su se okupljeni oglušili pružajući pasivni otpor. Obzirom na navedeno policijski službenici su prema njima uporabili tjelesnu snagu odnosno zahvate za privođenje.

U službene prostorije privedeno je 13 žena i 50 muškaraca, a nad njih 60 upotrebljena su sredstva prisile. Od navedenog broja privedenih osoba jedan muškarac bio je strani državljanin. Svim osobama je ponuđena medicinska pomoć, a pružena je dvjema osobama, jednoj zbog samoozljeđivanja, a druga osoba je sama zatražila pomoć liječnika. Medicinska pomoć im je pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a ozlijede su im okvalificirane kao lakše.

Nad privedenim osobama je proveden prekršajni postupak, te je svima uručen Obavezni prekršajni nalog, nakon čega su osobe puštene na slobodu", stoji u priopćenju policije.

 
 
 

 

"Nalazimo se na tavanu koji je nepristupačan, nejasno je kako policija misli izvršiti deložaciju, javljat ćemo kako se stvari budu odvijale.", napisali su na Facebooku.

Ovo je treći pokušaj da se obitelj Brlenić izbaci iz njihove kuće. Prva dva pokušaja, u lipnju i srpnju prošle godine, aktivisti Živog zida uspjeli su zaustaviti. Obitelj Brlenić iz kuće izbacuje banka Kovanica, u kojoj je Zoran Brlenić podigao kredit kojeg ne može vraćati.

 

Tijek događaja pratite na Indexu


Foto: Marko Jurinec/pixsell
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara