Živi zid skinuo ORaH s trećega mjesta, HDZ i dalje uvjerljivo prvi

Živi zid skinuo ORaH s trećega mjesta, HDZ i dalje uvjerljivo prvi

Foto: FAH, grafike: Nova TV

CROBAROMETAR, redovito istraživanje Nove TV koje provodi Ipsos Puls donosi nam velike promjene javnoga mnijenja. Naime, prema rezultatima ispitivanja raspoloženja birača, Živi zid je pretekao ORaH Mirele Holy te se sada nalazi na trećem mjestu, odmah iza HDZ-a i SDP-a.

Prema rezultatima Crobarometra HDZ ima 27,6 posto potpore, a SDP 21,2 posto. Živi zid zauzeo je treće mjesto s 12,5 posto potpore birača, a ORaH je pao s trećeg na četvrto mjesto, s 12,2 posto podrške.

Bandićeva lista dobila bi 2,4 posto, a Blok umirovljenici zajedno 1,7 posto, kao i HSS. HNS bi dobio 1,3 posto potpore birača, jednako kao i HDSSB. Hrvatska zora došla bi do 1,1 posto.

Ostale su stranke, Laburisti, Grubišićeva lista i Reformisti, na 1 posto. Ispod jedan posto su HSP, HSU, HSLS, HSP Ante Starčević, Hrast, IDS. Čak 8,5 posto birača je neodlučno.

Istraživanje je provedno u razdoblju od 1. do 15. siječnja na 967 ispitanika te je obuhvatilo period predsjedničkih izbora.

HDZ i dalje prvi

HDZ je ostao na prvome mjestu, sa značajnom prednošću pred SDP-om. HDZ ima potporu 27,6 posto birača, a SDP se nalazi na drugome mjestu s 21,2 posto. To znači da su u siječnju obje stranke dobile veću podršku.

Ukoliko uzmemo u obzir statističku pogrešku, HDZ-ova podrška među biračima kreće se između 24,5 i 30,7 posto, dok je  SDP-ov politički prostor između 18,3 i 24,1 posto.

Živi zid na trećemu mjestu

Živi zid je pretekao ORaH i tako zauzeo treće mjesto s ostvarenih 12,5 posto potpore, dok je ORaH dobio tek 12,2 posto.

S ozirom da je istraživanje provedeno za vrijeme trajanja predsjedničkih izbora, treba pričekati kako bi se ustanovilo radi li se o postojanom trendu ili tek o popratnom učinku Sinčićeve predsjedničke kampanje.

HDZ-ova koalicija najjača

Podrška HDZ-ovoj koaliciji osam stranaka trenutačno je na 31 posto, a SDP-ova koalicija četiriju stranaka ima potporu 25,1 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ-ova koalicija, s obzirom na statističku pogrešku, kreće se od 27,7 do 34,3 posto, a SDP-ova od 22 do 28,2 posto.

Ovisno o sklopljenim savezima, OraH bi dobio potporu 13 posto, a Živi zid 11,7 posto birača.

Izbori pokrenuli građane

Nakon 8 mjeseci prvi je put zabilježen pad broja onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru. Trenutačno je pesimistično 77 posto građana, a optimistično njih 17 posto. što znači da je porastao je i broj optimista.

Vladu podupire 19 posto birača, a ne podupire njih 75 posto.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara