Zmajlović: Ministarstvo rješava problem otpada tek ako se ugrozi zdravlje građana

Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je danas da će se u rješavanje problema s odlaganjem otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ministarstvo uključiti ako dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo.

Poručio je da je to "primarno lokalno pitanje i Ministarstvo se uključuje tek kada jedinica lokalne samouprave, a u interesu građana, ne ispuni svoju obvezu".

"Mi nastupamo u trenutku kada dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo. Do tada dajemo stručnu i financijsku pomoć, ali ne možemo preuzeti odgovornost i ne može se neodgovorno ponašati i tražiti od Ministarstva da riješi probleme po principu 'brigo moja pređi na drugoga'", istaknuo je ministar Zmajlović na konferenciji za novinare.

"Napuljski scenarij"

Upitan što točno znači kada kaže da će Ministarstvo nastupiti ako dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo, Zmajlović je pojasnio da to znači "kada bi se dogodilo da se otpad prestane odvoziti, sakupljati i uklanjati iz kanta".

"To bi značilo da imamo "Napuljski scenarij" da kante nisu ispražnjene, da se smeće gomila izvan njih, posvuda. U tom slučaju inspekcija zaštite okoliša ima instrumente da postupi na prisilan način. No, to ne smije postati princip da lokalni čelnici na taj način misle da su riješili problem. To su izuzeci i to je postupak koji provodimo samo radi interesa zdravlja i sigurnosti građana, a ne zato da preuzmemo posao za koji je netko nadležan i plaćen", poručio je ministar upitan o problemu s odlaganjem otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Općine i gradovi imaju odgovornost da uspostave sustav, no naravno mi ne želimo i ne možemo prebacivati isključivo odgovornost na jedinice lokalne samouprave jer da bi sustav funkcionirao svaki dio u njemu mora funkcionirati", dodao je.

Problemi u Trogiru i Makarskoj "nisu od jučer"

Trogirsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Grad Makarska također je na to odlagalište dovozila svoj otpad pa se i Makarska našla u problemu zatvaranjem trogirskog odlagališta otpada. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naložilo je sanaciju trogirskog odlagališta zbog čega su nešto više od tri mjeseca Trogir i Makarska svoj otpad dovozili u Split na odlagalište otpada Karepovac, sve dok splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nije odlučio da otpad mogu dovoziti samo do 7. veljače.

Ministar Zmajlović je jučer izjavio kako problemi s odlaganjem otpada koji muče Trogir i Makarsku nisu od jučer, jer se u zadnjih 10 do 15 godina na tom području nije činilo gotovo ništa, obećavši stručnu i financijsku pomoć ministarstva tim gradovima u rješavanju problema.

Žervrnja: Traži se rješenje za odlagališta otpada Trogira i Makarske

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja izjavio je večeras kako se intenzivno radi na rješavanju teškoća s odlagalištem otpada Trogira i Makarske, nakon što je prošlog tjedna obustavljeno odlaganje otpada iz tih gradova na splitsko odlagalište Karepovac.

„U potrazi za rješenjem činimo sve što je u našoj moći, a za sutra je u Splitu planiran sastanak županijskih s predstavnicima gradova Splita, Trogira i Makarske, na kojem će se pokušati pronaći rješenje“, rekao je Ževrnja za Hinu.

Odluku o obustavi odlaganja otpada iz Trogira i Makarske na splitsko odlagalište Karepovac donio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Župan Ževrnja rekao je kako bi splitske vlasti trebale pokušati još jednom izaći u susret Trogiru i Makarskoj da se njihov otpad privremeno još neko vrijeme dovozi na Karepovac.

„Trogiru je potrebno oko mjesec i pol dana da riješi poteškoće sa svojim odlagalištem, a slično je i u Makarskoj te se nadam da će se za to razdoblje uspjeti pronaći rješenje“, kazao je Ževrnja.

Podsjetio je da je Trogir pod zaštitom UNESCO-a, a Makarska je hrvatski turistički biser. Župan Ževrnja istaknuo je da zato očekuje od svih, dakle i od Ministarstva zaštite okoliša i prirode, da će imati razumijevanja za novonastale okolnosti te da će se uključiti i pomoći u prevladavanju poteškoća.

Naglasio je kako je trajno rješenje odlaganja otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji izgradnja Centra za odlaganje otpada u Lećevici, u koji bi se dovozio otpad iz 55 gradova i općina s područja županije.

Nedavno smo s Fondom za zaštitu okoliša potpisali sporazum o izgradnji Centra za odlaganje otpada Lećevica. Sljedećeg tjedna očekujemo da će stručnjaci donijeti svu potrebnu dokumentaciju na pregled, a na temelju koje bi se mogla tražiti dozvola za početak gradnje tog centra, pojasnio je župan Ževrnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara