Zmajlović: Novim Zakonom želimo unaprijediti sustav zaštite prirode

Foto: Jure Mišković/Cropix

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović iz Pule je poručio da je osnovna zadaća Zakona o zaštiti prirode unaprijediti sustav zaštite prirode i omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, te omogućiti održivi razvoj i podići kvalitetu svih građana.

Zakon o zaštiti prirode uskoro će se naći na drugom čitanju u Hrvatskom saboru.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, Zmajlović je istaknuo kako su pri izradi zakona bili svjesni važnosti kontinuiranog razvoja na svim poljima te se vodilo računa o tome kako da se, uz očuvanje prirode kao prioritet, pronađe način za ukidanje nepotrebnog administriranja ili skraćivanja procedura.

11% kopnenog dijela Hrvatske već je obuhvaćeno nekim oblikom zaštite, što znači i puno stroži tip zaštite poput parka prirode ili nacionalnog parka.

Ti su parkovi nacionalno bogatstvo Hrvatske, a dosad se njima upravljalo vrlo loše, što su pokazali upravni nadzori provedeni prošle godine, prvi nakon 2001. godine. "Iz utvrđenih nepravilnosti bilo je vidljivo da sustav vapi za uvođenjem novog modela", istaknuo je Zmajlović te dodao kako je upravo to i omogućeno novim Zakonom o zaštiti prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Ministarstvo dobije rezultate zatražene stručne analize, za koju su sredstva osigurana darovnicom GEF-a, donijet će se odluka o optimalnom modelu upravljanja.

Ministar se osvrnuo i na aktualne projekte u Istri, a u svjetlu Zakona o zaštiti prirode posebno je istaknuo NP Brijune kao primjer uspješnog i svjetski priznatog nacionalnog parka.

Prošle je godine uloženo više od 600.000 eura u uređenje tzv. čamčarnice, budućeg prezentacijskog centra, a sljedeća velika investicija je uređenje poznate Kupelwieserove vile.

"Parkovi su reprezentativni centri bioraznolikosti i očuvane prirode i moramo osigurati sve mehanizme kako bismo im omogućili da se razvijaju na ponos svih građana Hrvatske", izjavio je ministar.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara