Zmajlović: Za projekt "Zeleni Brač" osigurano je sedam milijuna kuna

Foto: Hina

PROJEKT "Zeleni Brač", koji će krenuti u realizaciju nakon završetka sezone, bit će financiran s više od sedam milijuna kuna, a njime je predviđeno da turisti uživaju u ekološki zdravoj sredini, rečeno je nakon današnjeg stanka ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića s lokalnim dužnosnicima u Supetru na Braču.

"Dobro je što su Grad Supetar i jedinice lokalne samouprave na Braču krenule s rješavanjem ekološkog problema uvođenjem razvrstavanja otpada. Mi smo to podržali kroz Fond zaštite okoliša i ta će investicija stajati više od sedam milijuna kuna, a u sklopu nje će se nabaviti komunalna oprema", izjavio je Zmajlović novinarima.

Izvijestio je kako projekt "Zeleni Brač" predviđa i izgradnju reciklažnog dvorišta te, a što je ocijenio najvažnijim, pokretanje projektne dokumentacije za sanaciju preostala dva odlagališta na Braču - u Pučišćima i Supetru. Naglasio je kako se na sastanku razgovaralo i o projektima energetske učinkovitosti, s namjerom da sve to zajedno utječe na poboljšanje života na otoku.

Izazovi života na otoku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gledajući sa strane, dodao je, često se čini da je život na otocima idiličan i lijep, ali stanje je nešto drugačije i otočani se su suočavaju s izazovima. "Posebne izazove u gospodarenju otpadom stvara promjena broja posjetitelja, koja tijekom sezone zna biti i sedam puta veća od broja posjetitelja izvan sezone", istaknuo je Zmajlović.

Upitan kako ocjenjuje ekološko stanje na Braču, izrazio je žaljenje što se u zadnjih deset do petnaest godina po pitanju gospodarenja otpadom "nije učinilo dovoljno ili gotovo ništa". "Koraci koji se sada poduzimaju su garancija da ćemo već 2015. i 2016. godine pratiti dobre rezultate i otok će biti sve uređeniji", kazao je Zmajlović. Treba, dodao je, krenuti u sanaciju i osigurati prostor za odlaganje otpada u Supetru do izgradnje županijskog regionalnog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Napomenuo je kako projekt "Zeleni otoci" nije samo rješavanje higijene i problema koje stvara otpad, nego se stvara i dodana vrijednost. "Na otocima se može dobiti dodana vrijednost jer će se omogućiti turistima uživanje u ekološki zdravoj sredini te će vidjeti da im je mjesto domaćin pružilo čist okoliš i omogućilo da upravljaju sa sirovinama, da sudjeluju u sustavu koji možda imaju i u svojoj zemlji iz koje dolaze", rekao je ministar.

400 milijuna kuna za razvrstavanje otpada

Upravo u tom cilju, pojasnio je, u posljednje dvije godine u cijeloj su državi pokrenuti projekti usmjereni na razvrstavanje otpada vrijedni više od 400 milijuna kuna. "Tih 400 milijuna kuna u dvije godine više je nego što je u osam godina prije toga bilo investirano za tu namjenu i tu se vidi jedan snažan pomak, a rezultat toga bit će povećanje stupnja reciklaže, odnosno izdvajanja korisnog otpada", kazao je Zmajlović.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković rekla je kako će projekt krenuti nakon ovogodišnje turističke sezone, a u sklopu njega će se o važnosti razvrstavanja otpada educirati pučanstvo te učenici u školama i djeca u vrtićima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara