Zmajlović sudjeluje na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš EU

Zmajlović sudjeluje na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš EU

Foto: Hina

U OKVIRU talijanskog predsjedavanja EU, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, danas će i sutra u Milanu sudjelovati na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš Europske unije.

Ministar Zmajlović sastat će se i s Gianlucom Galettiem, ministrom okoliša i zaštite kopna i mora Republike Italije, s kojim će razgovarati o suradnji u zaštiti okoliša s naglaskom na sigurnost naftnih i plinskih operacija na Jadranskom moru, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Ključna tema neformalnog sastanka Vijeća ministara za okoliš EU-a je unaprjeđivanje zelenog gospodarstva u Europskoj uniji, odnosno, kako što bolje povezati i ojačati zeleni rast i nove mogućnosti zapošljavanja. U tom smislu, ministri će održati raspravu na temu "Na koji način unaprijediti zeleno gospodarstvo u EU".

Prijelaz na zeleno gospodarstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europska komisija nedavno je objavila paket mjera koje se odnose na cirkularnu ekonomiju, a koje uključuje najavljenu reviziju zakonodavstva o otpadu, te zeleni rast i zapošljavanje.

Prijelaz na zeleno gospodarstvo velika je prilika za stvaranje novih, visokokvalitetnih radnih mjesta koja pogoduju okolišu uz istodobno jamstvo održive dobrobiti budućih generacija i doprinos oporavku od gospodarske krize. Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik ministrima će predstaviti priopćenje o zelenim poslovima koje će Komisija uskoro usvojiti.

Ministri za okoliš održat će po prvi put i zajedničku sjednicu s ministrima rada, s ciljem osvrta na međusobnu povezanost zelenog rasta i zapošljavanja.

Na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš raspravljat će se i o klimatskim promjenama u kontekstu EU klimatsko-energetskog paketa do 2030. godine. Cilj diskusije je pomoći u oblikovanju zajedničkog stajališta EU-a za klimatski summit Ujedinjenih naroda koji će se 23. rujna održati u New Yorku, dodaje se u priopćenju Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara