Znak oporavka industrije? Hrvatska u siječnju ostvarila najveći industrijski rast u EU

Foto: Hina

EUROSTAT je objavio kako je 28 zemalja članica Europske unije u siječnju ove godine, u usporedbi s prosincom prošle godine, ostvarilo blagi rast industrijske proizvodnje od 0,1 posto. Najveći rast, prema podacima Eurostata, u siječnju je ostvarila Hrvatska sa 5,4 posto.

Prema danas objavljenim podacima Eurostata, zemlje eurozone u siječnju su, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježile pad industrijske proizvodnje od 0,2 posto. U prosincu je i u EU28 i u eurozoni zabilježen pad od 0,4 posto. Uspoređuje li se siječanj ove godine s istim mjesecom prošle godine, industrijska proizvodnja porasla je za 2,1 posto u eurozoni i za 2,4 posto u EU28.Što je uzrokovalo pad?


Eurostat navodi kako je za siječanjski pad od 0,2 posto u eurozoni kriv pad proizvodnje energije od 2,5 posto te pad proizvodnje proizvoda široke potrošnje za 0,6 posto. Istovremeno, EU28 blagi rast zahvaljuje porastu proizvodnje kapitalnih dobara za 1,3 posto, rastu proizvodnje proizvoda široke potrošnje za 0,8 posto te intermedijarnih proizvoda (prerađevine) za 0,4 posto.Najveći siječanjski pad industrijske proizvodnje zabilježen je u Latviji (-10,7 posto), Nizozemskoj (-6,4 posto), Finskoj (-3,5 posto) te Litvi (-2,8 posto), dok su Hrvatska (+5,4 posto), Estonija (+4,3 posto) i Mađarska (3,1 posto), prema podacima Eurostata ostvarile najveći rast.Na godišnjoj razini najveći rast industrijske proizvodnje zabilježili su Luksemburg (+12,7 posto), Rumunjska (+10,5 posto), Poljska (+6,4 posto) i Mađarska (+6,1 posto), dok je najveći pad evidentiran na Malti (-12 posto), Latviji (-11 posto), Litvi (-7,6 posto) te Finskoj (-7,1 posto).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara