Znanje je moć: Američko sveučilište zabranilo Irancima da pohađaju fiziku i elektrotehniku

Znanje je moć: Američko sveučilište zabranilo Irancima da pohađaju fiziku i elektrotehniku

Foto: Shutterstock

AMERIČKO sveučilište u Massachusettsu zabranilo je iranskim studentima da pohađanju kolegije iz fizike i elektrotehnike na kampusu Amherst te tim činom izazvalo buru kritika, javlja NBCNews.

Sami studenti sveučilišta ističu kako se radi o nepravedno nametnutim ograničenjima koja štete reputaciji sveučilišta.

Do kontroverze je došlo uslijed problematičnih pregovora Zapada, na čelu sa SAD-om, i Irana oko iranskog nuklearnog programa. Naime, 2012. godine SAD je donio zakon koji zabranjuje iranskim državljanima da studiraju u Americi ako se kasnije u životu namjeravaju baciti radom u području energetike, osobito nuklearne energije.

Prošloga tjedna Sveučilište Massachusetts objavilo je kako je državne sankcije i propise sve teže provoditi na individualnoj razini, ističući kako će ubuduće jednostavno zabraniti svim iranskim državljanima da pohađaju određene kolegije i smjerove.

Kao primjeri se navode fizika, kemija, mikrobiologija i druga područja.

Američki State Department reagirao je, objavljujući prekjučer kako "američki zakoni ne zabranjuju kvalificiranim Irancima da dođu u SAD i studiraju prirodne znanosti i inženjerstvo te kako se svaka prijava mora provjeriti na individualnoj osnovi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara