"Zovem se Julia, imam četiri i pol godine, i jako sam bolesna..."

Foto: Remete.hr

"ZOVEM se Julia. Imam četiri i pol godine. Imam dva brata i seku. Volim se igrati i šetati. I jako sam bolesna..." - priča je to djevojčice iz Zagreba.

Kako je objavio kvartovski portal Remete.hr, Julia se razboljela u rujnu 2010. u dobi od 11 mjeseci. Dijagnosticirano joj je kronično bubrežno zatajenje nepoznatog uzroka. Od tad počinje njezina agonija s dijalizama. U početku je bila na hemodijalizi, zatim su ona i roditelji uz puno muke, truda i usputnih komplikacija uhodali peritonejsku dijalizu. Nakon devet mjeseci boravka u jedinici intenzivne njege puštena je kući. U međuvremenu je preboljela 5 peritonitisa. Obavljene su joj sve potrebne pretrage za listu. Tipizacijom tkiva tata se pokazao kao dobar donor, međutim zbog njene premale tjelesne težine (15 kg), transplantaciju nije moguće izvesti.

Julia je godinu dana bila na listi Eurotransplanta, no do sada nije bilo odgovarajućeg donora. Na nedavno održanom konziliju roditelji i liječnici su se složili da bi njene šanse bile puno veće ukoliko bi ju se uputilo na liječenje u Lyon (Francuska) i stavilo na njihovu listu. Dosadašnja iskustva tamo transplantirane djece su uglavnom pozitivna. Uz podršku Ministarstva zdravlja, HZZO im je to odobrio. Sada žive u neizvjesnosti, čekajući da im liječnici iz Lyona jave termin prvog pregleda. Naime, bit će potrebno obaviti pretrage kako bi Julia bila stavljena na francusku listu (Francuska nije članica Eurotransplanta već ima svoju listu) i onda će, kad se pojavi odgovarajući donor, ići na transplantaciju. To može biti za mjesec ili godinu dana... "Uglavnom, moramo biti spremni i u dobroj formi", kažu mama Lidia i tata Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebna im je pomoć jer HZZO pokriva troškove liječenja za Juliju i dio troškova za jednog roditelja. Međutim, tu su i troškovi prevođenja brojnih nalaza na francuski, a kako je Julia nedvojbeno jako bolesno dijete, roditelji se ne usuđuju putovati sami. Misle kako je bolje da ih je dvoje. To naravno podrazumijeva troškove avionske karte i smještaja. Tu su i lijekovi koji bi Juliji bili potrebni dok ne boravi u bolnici. Prva dva tjedna po transplantaciji boravila bi u bolnici, a još dva treba biti pod nadzorom liječnika, ali van bolnice. Za vrijeme boravka izvan bolnice, lijekovi se kupuju, što bez osiguranja, iznosi između 1.000 do 2.500 kuna. Prema saznanjima roditelja, na temelju iskustva drugih roditelja koji su to prošli, dodatni troškovi su još oko 10.000 eura, koje oni, na žalost, nemaju. Zato je za Juliju pokrenuta i humanitarna akcija.

"Koliko god bilo strašno ovo kroz što mi prolazimo, lijepo je znati da oko nas žive ovako dobri ljudi. Vi ste nam, što bi rekli, `vjetar u leđa`", kaže Julijina mama Lidia.

Oni koji žele pomoći Juliji i njenoj obitelji mogu to učiniti uplatom na račun Julijine mame kod Zagrebačke banke: HR4223600003216644162 (Lidia Lončar Miholić)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara