Župan Valter Flego oslobođen optužbi da je nezakonito povećao plaće sebi i suradnicima

Župan Valter Flego oslobođen optužbi da je nezakonito povećao plaće sebi i suradnicima

Foto: Hina

ISTARSKI župan Valter Flego u petak je na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno oslobođen optužbi da je kao bivši gradonačelnik Buzeta zlorabio položaj i ovlasti, nezakonito povećavši plaće sebi i svojim suradnicima i tako oštetio gradski proračun za više od pola milijuna kuna.

Sudskim vijećem je predsjedavao sudac Saša Cvijetić, koji je u obrazloženju presude istaknuo kako nije dokazano da je Flego zlorabio položaj i ovlasti da bi stvorio sebi i suradnicima korist te da bi nanio štetu gradu Buzetu.

Odluke o povećanju plaća donijete su temeljem mišljenja stručnih službi grada, posebno pravne, te je utvrđeno da je riječ o zakonitom postupku. Te odluke su bile javne, kazao je sudac Cvijetić.

Dodao je kako je upitno je li tim povećanjima plaća ostvarena dodatna imovinska korist Flege i suradnika, s obzirom na to da su imali stvarnih troškova, koje si nisu dulje vrijeme isplaćivali.

Najavljena žalba

Zamjenik ravnateljice Uskoka, Krešimir Ostrogonac, je nakon izricanja presude, u izjavi novinarima najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu jer je, kako je kazao, ovo Sudsko vijeće netočno utvrdilo činjenično stanje. Rekao je da su plaće povećane nezakonito te da je Flego za to morao znati.

Uskok je optužio Flegu da je zlouporabom položaja i ovlasti kao gradonačelnik Buzeta, od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i svojim suradnicima, zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela grada, nezakonito povisio plaće. Sebi je tako, tvrdio je Uskok, nezakonito priskrbio 66.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Isplatu povećanih plaća, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućio je donošenjem Pravilnika o radu gradske uprave grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi. Prema tom pravilniku mu je plaća uvećana za pet posto zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto, a ostalim suradnicima za po 10 posto.

Flego: Moj tim i ja radili smo prema naputcima Ministarstva uprave

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo oslobađajućom presudom u petak na Županijskom sudu u Rijeci, gdje je nepravomoćno oslobođen optužbi da je kao bivši gradonačelnik Buzeta zlorabio položaj i ovlasti, nezakonito povećavši plaće sebi i svojim suradnicima i tako oštetio gradski proračun za više od pola milijuna kuna.

"Sretan sam i zadovoljan. Kao što sam više puta isticao, moj bivši tim iz Buzeta i ja radili smo prema naputcima Ministarstva uprave što je više puta i Državna revizija potvrdila", kazao je Flego novinarima. Dodao je da sada nastavlja sa svojim poslom s obzirom da, kako je rekao "projekti čekaju na realizaciju".

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić je također zadovoljan presudom.

"Sud je potvrdio ono što Valter Flego i njegov bivši tim iz Buzeta otpočetka tvrde, odnosno da je sve rađeno prema tumačenjima nadležnog Ministarstva", kazao je za Hinu Boris Miletić.

Zamjenik ravnateljice Uskoka, Krešimir Ostrogonac, je nakon izricanja presude na riječkom Županijskom sudu, u izjavi novinarima najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu jer je, kako je kazao, ovo Sudsko vijeće netočno utvrdilo činjenično stanje. Rekao je da su plaće povećane nezakonito te da je Flego za to morao znati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara