Mahmud Abas traži od UN-a da okonča "aparthejd" koji Izrael provodi nad Palestincima

Mahmud Abas traži od UN-a da okonča "aparthejd" koji Izrael provodi nad Palestincima

Foto: Hina

PALESTINSKI predsjednik Mahmud Abas pozvao je Izrael da u korist bliskoistočnog mira prizna rješenje koje uključuje dvije države, obustavi izgradnju naselja na okupiranim područjima i poštuje 'status quo' na jednom od ključnih svetih mjesta u Jeruzalemu.

"Ako Izraelci ne žele dvodržavno rješenje i ne žele mir, neka zato snose posljedice", kazao je Abas u govoru pred Općom skupštinom UN-a.

Također je ukazao na nastavak izgradnje izraelskih naselja i na spor koji je izbio ove godine oko sigurnosti jeruzalemske džamije Al-Akse na području koje Židovi nazivaju Brdo hrama.

Aparthejd nad Palestincima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abas je uputio poziv UN-u da okonča, kako se izrazio, "aparthejd" koji Izrael provodi nad Palestincima, upravo kako bi se očuvalo rješenje koje uključuje dvije države.

Ako se pokopa ideja o dvije države, nastavio je Abas, Palestinci neće imati drugog izbora "već nastaviti borbu za puna prava svih žitelja povijesne Palestine".

Prije toga na posebnom sastanku na marginama Opće skupštine izrazio je optimizam da bi odlučnost američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla pomoći u donošenju "dogovora stoljeća" u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara