Abu Mussab al-Zarqawi, najtraženiji čovjek u iraku

JORDANAC Abu Mussab AlZarqawi, čija je oružana skupina na videosnimci zaprijetila ubojstvom trojice zapadnih talaca otetih u četvrtak u Bagdadu, za Sjedinjene Države je najtraženiji čovjek u Iraku i najodgovorniji za krvave napade na koalicijske vojnike i strance.

SAD su gotovo udvostručile nagradu koja sad iznosi 25 milijuna dolara za odavanje informacije koja bi vodila uhićenju tog islamista, vjerojatno jednoga od vođa terorističke mreže al-Qaide.

Pravim imenom Fadel Nazzal al-Khalayleh, iz plemena Bani Hassan, jednog od najbrojnijeg u hašemitskom kraljevstvu, al-Zarqawi je zarana napustio svoj dom u Zarqi, siromašnom mjestu 25 kilometara od prijestolnice Amana i zaputio se u Afganistan. Ondje je primio i prvu obuku u logoru mreže al-Qaide, koju vodi saudijski terorist Osama bin Laden, te iskusio i prvu borbu, tada protiv sovjetskih snaga.

Redovito je posjećivao Jordan, a 90-ih su njegovi boravci bivali sve dulji, da bi iz domovine izbjegao 1999., netom prije nego li je u Amanu otkrivena ćelija povezana s bin Ladenom. U sudskom procesu toj ćeliji osuđen je, u odutnosti, na 15 godina zatvora.

Po povratku u Afganistan popeo se na hijerarhijskoj ljestvici al-Qaide i ratovao protiv Amerikanaca tijekom njihove intervencije potkraj 2001. Tada je bio i ranjen i navodno mu je amputirana noga.

Godine 2002., jordanska istraga o ubojstvu američkog diplomata Laurencea Foleya, voditelja Međunarodne agencije za razvoj (USAID), ubijenoga u Amanu 2002., dovela je do al-Zarqawija. Sud u Jordanu u odsutnosti ga je osudio na smrtnu kaznu zbog pripremanja atentata.

Američke službe primile su informacije da se al-Zarqawi krije u iračkom Kurdistanu, zoni izvan kontrole Bagdada. U veljači 2003., mjesec dana uoči invazije na Irak, u iznošenju svojih argumenata protiv režima u Bagdadu pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, američki državni tajnik Colin Powell je imenom optužio al-Zarqawija kao osobu koja povezuje bin Ladenovu mrežu sa Sadamovim režimom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdio je da bivši irački diktator pruža utočište tom Jordancu.

Danas službeni Washington drži al-Zarqawija "osumnjičenikom broj jedan" na dugoj listi atentata izvedenih u Iraku od pada Sadamova režima u travnju 2003.

Američke postrojbe često bombardiraju navodna skrovišta al-Zarqawijevih pristaša, poglavito u Falluji.

Skupina "Tawhid wal Jihad" (Ujedinjenje i sveti rat), odgovorna i za smaknuća nekoliko stranaca otetih u Iraku, zaprijetila je na video snimci emitiranoj u subotu da će ubiti dvojicu Amerikanaca te Britanca koje je u četvrtak otela u Bagdadu ako se iz zatvora Abu Ghraib i Um Qasr u roku od 48 sati ne oslobode iračke zatvorenice.

Jedine dvije Iračanke zatvorene u Abu Ghraibu su Huda Saleh Mehdi Amache te Rihab Taha, poznate i kao "doktorica Antraks" te "doktorica Mikrob".

Biologinja i mikrobiologinja, koje su diplome stekle u SAD-u odnosno Britaniji, osumnjičene su za razvijanje iračkog programa biološkog oružja u vrijeme Sadama Huseina.

Obavještajne američke službe drže al-Zarqawija jednim od najboljih stručnjaka za kemijsko i biološko oružje u mreži al-Qaide.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara