Actavis krenuo u neprijateljsko preuzimanje Plive

NAKON što je u četvrtak na Zagrebačkoj burzi zabilježen rekordni promet, oko 1,3 milijardi kuna od prodaje Plivinih dionica, te se špekulirao o tome je li Actavis krenuo u neprijateljsko preuzimanje Plive, iz islandske tvrtke je kasno navečer stigla potvrda kako su u srijedu i četvrtak stekli 9% Plivinog kapitala u optjecaju.

U priopćenju Actavisa stoji da je tijekom srijede i četvrtka stekao 1,505,943 dionica  i 371,865 GDR-a PLIVE što predstavlja 9,0% Plivinog kapitala u optjecaju.

Pored ovoga, Actavis je već kontrolirao 0,7% dionica Plive koje je ranije ove godine, kao povezana strana, stekao Quaestus Private Equity Partners, tako da u kombinaciji s povezanim stranama trenutno u vlasništvu ima 9,7 % Plivinog kapitala

Actavis je također objavio da je potpisao opcijske ugovore za dodatnu količinu od 1,894,650 dionica što predstavlja 10% dionica Plive, iz čega slijedi da je opcijskim ugovorima te direktnim i indirektnim vlasništvom osigurao udjel od 20,4% Plivinog kapitala u optjecaju.

Osim što je krenuo u neprijateljsko preuzimanje Plive, Actavis je potvrdio da je u ponedjeljak 26. lipnja objavio poboljšanu ponudu Plivi prema kojoj bi dioničari dobili 723 kune po dionici u gotovini, te 12 kune dividende po dionici, što je ukupno 735 kuna po dionici.

Kako stoji dalje u njihovom priopćenju, bezuvjetna ponuda Actavisa od 2,3 milijarde američkih dolara donosi trenutačnu vrijednost dioničarima.

Financiranje ove ponude je u potpunosti osigurano i bit će aranžirano od strane JP Morgana, HSBC-a i UBS-a. Financiranje će se sastojati od kombinacije kredita i preferencijalnih dionica.

Actavis se na objašnjenje javnosti odlučio zbog toga što je Nadzorni odbor Plive u utorak, dan nakon što je primio bolju ponudu, preporučio dioničarima ponudu Barra koja iznosi 705 kuna plus 12 kuna dividende po dionici, što je 18 kuna manje od Actavisove ponude.

Odluka o povećanju ponuđene cijene posljedica je podrobne analize rezultata dubinskog snimanja koje je pokazalo veće potencijalne sinergije nego što se prvotno moglo pretpostaviti. Actavis je uvjeren da je ovaj poboljšani prijedlog superiorna alternativa Plivinim dioničarima i svim interesnim stranama.

Spajanjem bi, stoji u Actavisovom priopćenju, nastala treća najveća generička kompanija na svijetu s kritičnom masom i globalnim dosegom, spremna na utakmicu s najvećim konkurentima u industriji.

Za razliku od sadašnje ponude Barra, Actavis svoju ponudu ne uvjetuje prethodnim odobrenjima regulatornih tijela SAD, Njemačke ili bilo koje druge jurisdikcije, što donosi trenutnu vrijednost dioničarima.

Actavis donosi Plivi ono što niti jedan strateški partner ne može, tvrdi se u priopćenju: više od 300 novih generičkih proizvoda u razvojnom pipeline-u i tržišnu poziciju u Europi koja će generirati značajne sinergije za budući rast. Nova, ojačana Grupa imala bi jedan od najjačih proizvodnih i razvojnih portfolia u industriji.

Actavis tvrdi kako namjerava zadržati Plivino ime i transferirati proizvodnju iz nekoliko zemalja u Hrvatsku koristeći troškovne prednosti, te planira  ojačati istraživačke i razvojne potencijale Plive u Hrvatskoj i Plivinu ukupnu infrastrukturu upotrijebiti za upravljanje velikim i važnim dijelom poslovanja nove Grupe.

Actavis je odlučan kreirati puno više razvojnih prilika za zaposlenike i menadžment u Hrvatskoj, te ima jedinstvena i izuzetno uspješna iskustva u brzoj i efikasnoj integraciji velikih poslovnih sustava u generičkoj industriji. Naime, kako stoji u priopćenju, samo u zadnjih 7 godina uspješno je integrirao 20 kompanija.

Kombinirano poslovanje PLIVE i Actavisa imalo bi široku paletu proizvoda, kako za SAD, tako i za Europu, uključujući i biogenerike i injekcione oblike, a ojačana Grupa imala bi kombinirane prihode od oko 2,2 milijarde Eura u 2006, stopu EBITDA od oko 23% u prvoj punoj godini.

"Naša poboljšana ponuda rezultat je due diligence-a u kojemu smo zaključili da su sinergije koje možemo kreirati kombinirajući ove dvije kompanije veće nego što smo ranije mogli pretpostaviti. Ova poboljšana i bezuvjetna ponuda Plivinim dioničarima jasno donosi superiornu vrijednost, ali i sigurnost realizacije. Očekujemo pozitivan odgovor Plivinog Nadzornog odbora i davanje javne ponude dioničarima Plive." - komentirao je današnju objavu Robert Wessman, glavni izvršni direktor Actavisa.

Actavis je krenuo u neprijateljsko preuzimanje Plive, kako se čini, iz razloga što je Čović otpočetka naklonjen Amerikancima. Naime, velika je vjerojatnost da će Čović zadržati svoju poziciju prvog čovjeka Plive ako Amerikanci postanu vlasnici Plive, dok bi poziciju najvjerojatnije izgubio prijeđe li Pliva u vlasništvo Islanđana.

Islanđane je zasmetalo i to što je Nadzorni odbor Plive dioničarima preporučio lošiju ponudu, a Čović je uz to kazao kako bolju ponudu od Barrove nije primio.

Iz Actavisa ne smatraju kako se radi o neprijateljskom preuzimanju Plive, već je to samo njihov odgovor na Barrovu ponudu.

Spomenimo još kako bi Islanđani dođu li u  posjed 25% plus jedne dionice Plive dobili pravo utjecati na strateške odluke, odnosno mogli bi blokirati ili ometati odluke, a uvjet Barra je da budu 100-postotni vlasnici Plive.

Iako su u srijedu gotovo svi bili uvjereni kako će Pliva prijeći u ruke Barra, a predsjednik i glavni operativni direktor Barr Pharmaceuticalsa Paul. M. Bisaro te prvi čovjek Plive Željko Čović predstavili su u četvrtak na konferenciji za novinare u Zagrebu planove spajanja tih dviju tvrtki, čini se kako se priča o prodaji Plive neće tako skoro završiti.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara