ADB odobrila zajam od 4 milijuna dolara za borbu protiv SARS-a

AZIJSKA banka za razvoj (ADB) objavila je u ponedjeljak da je odobrila dva zajma u visini od četiri milijuna dolara za pomoć Kini i drugim zemljama u regiji koje su pogođene epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

ABD, čije je sjedište u Manili, ističe kako će zajam od dva milijuna dolara za Kinu, gdje je zabilježeno oko 65 posto svjetskih slučajeva SARS-a, "pomoći u spriječavanju prekograničnog prenošenja bolesti".

Novac će također biti iskorišten za "razvoj brzog otkrivanja epidemije i strategije odgovora", dodaje se u priopćenju banke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi zajam u visini od dva milijuna dolara pomoći će u financiranju "vitalnih koraka u dugoročnim naporima za jačanje zdravstvenih sustava" u drugim azijskim zemljama pogođenim epidemijom SARS-a.

"Hitna pomoć će promicati aktivnosti spriječavanja, nadzora, upravljanja i ublažavanja s naglaskom na brzo djelovanje u zaštiti najizloženijih radnika, siromašnih i drugih ugroženih skupina", dodaje se u priopćenju ADB-a.

Istovremeno je na Tajvanu zabilježeno novih 15 slučajeva atipične upale pluća čime je ukupan broj slučajeva u toj državi porastao na 585. Za sada, međutim, tamo nema smrtnih slučajeva i broj preminulih od SARS-a iznosi i dalje 72 umrle osobe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara