Ademi nevin, Norcu smanjena kazna za Medački džep

Tekst: J.C.
Foto: AFP

VRHOVNI sud Republike Hrvatske potvrdio je da je general Rahim Ademi nevin za ratne zločine u Medačkom džepu, a generalu Mirku Norcu smanjio je zatvorsku kaznu sa sedam na šest godina. Žalbeno vijeće tako je potvrdilo odluku bivšeg županijskog suca, a danas člana Vrhovnog suda Marina Mrčele.

Podsjećamo, Ademi i Norac prema optužnici su se teretili za ratne zločine u Medačkom džepu od 9. rujna do 17. rujna 1993. godine. Na tom području mučeno je i ubijeno pet zarobljenih srpskih vojnika i 23 civila. Hrvatske snage također su klale stoku, otrovale bunare, pljačkale i uništavale srpske kuće... Optužnica je najprije podignuta u Haagu, ali 2005. je slučaj prebačen u Hrvatsku.

Ademijevi branitelji pred sudom su uspjeli dokazati da on nije kriv zato što je postojala dvostruka linija zapovijedanja od strane Janka Bobetka. Na sudu su prikazane i Bobetkove bilješke iz kojih proizlazi da su akciju pripremali Bobetko, Norac i Mladen Markač, tadašnji zapovjednik Specijalne policije.

Norčeva obrana, pak, nije uspjela dokazati svoje tvrdnje da on nije znao kako su njegovi vojnici činili ratne zločine. Podsjećamo, Norac već služi kaznu od 12 godina zatvora zbog zločina koji su u Gospiću počinjeni 1991. godine. Kazna će mu se sada objediniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara