Adlešić: Sanader je sazvao hitan sastanak zbog ZERP-a

POTPREDSJEDNICA Vlade i šefica HSLS-a gostujući u emisiji Total direkt Obiteljskog radija rekla je kako se oko ulaska u Europsku uniju mora postići konsenzus hrvatskih političkih parlamentarnih stranaka.

"Sigurna sam da ulazak u EU ovisi o o nama samima, ne samo o vještini pregovaranja već i o brzini provođenja reformi. Ne smije se izgubiti ova godina, jer svake dvije godine su u Hrvatskoj izbori koji u znatnoj mjeri usporavaju pregovore s EU." - kazala je Adlešić.

Adlešić je također rekla kako u Hrvatskoj trenutno nema niti jedne veće političke stranke, a u parlamentu nema niti jedna, koja ne podržava ulazak Hrvatske u EU. Dodala je kako se na razini parlamentarnih stranaka mora razgovarati o strategiji ulaska u EU.

Komentirajući prijedlog da se ZERP za zemlje članice Unije provodi na način da ribari Hrvatskoj plate odštetu u zamjenu za slobodno ribarenje u pojasu, Đurđa Adlešić je rekla kako ne smatra da se radi o polovičnom rješenju već o "korak po korak" načinu rješavanja problema ZERP -a.

Adlešić je rekla kako je premijer Ivo Sanader pozvao nju i predsjednika HSS-a Josipa Friščića na hitan sastanak povodom postizanja dogovora oko načina rješavanja problema ZERP-a.

Dodala je kako HSLS i HSS imaju konsenzus oko pitanja ZERP-a, ali i napomenula kako se oko svega u političkom životu, pa i problema ZERP-a moraju postići politički kompromisi.

Kosovo neće narušiti koalicijske odnose sa Srbima

Adlešić je rekla kako je potpuno jasno da Hrvatska treba priznati Kosovo, te istakla kako priznanje Kosova neće utjecati na međusobne odnose koalicijskih partnera unutar Vlade u kojoj sjedi i potpredsjednik iz redova srpske nacionalne manjine.

U pogledu izmjene određenih odredbi Ustava, Đurđa Adlešić je rekla kako smatra da se radi o dokumentu koji je prevažan da bi ga se često mijenjalo te dodala kako bi prije promjene Ustava trebalo održati javne rasprave na tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana o ovlastima predsjednika Mesića, Adlešić je rekla kako ne misli da predsjednik Hrvatske ima prevelike ovlasti te dodala kako se ne slaže s tvrdnjama da je Stjepan Mesić predsjednik fikus.

Šefica liberala je zaključila kako se neće kandidirati na idućim predsjedničkim izborima.

Žao mi je što je Budiša otišao iz stranke

Upitana o nedavnom zahtjevu Dražena Budiše da ga se ispiše iz članstva stranke Adlešić je rekla kako je njegov ispis sada "nažalost samo tehnički problem". Žao joj je što se Budiša odlučio ispisati iz HSLS-a, te je rekla kako se s Budišom čula uoči i tijekom parlamentarnih izbora prije izbora.

Adlešić smatra kako je Budiša dao veliki doprinos našoj HSLS-u, a upitana o tome što misli da je Budiša mislio kada je rekao kako HSLS "nije više ona stranka", Adlešić je rekla kako ne bi htjela nagađati tko je što mislio.

Rekla je kako joj na potpredsjedničkoj dužnosti u Vladi najviše fali to što se ne može više posvetiti gradonačelničkoj dužnosti u Bjelovaru.

Založila se za donošenje zakona koji bi jamčili zaštitu zviždača i rekla kako se Ankica Lepej ili Vesna Balenović ne bi našle na ulici da je takav zakon ranije postojao.

Adlešić je komentirala i tvrdnje kako Hrvatska ima previše državnih službenika te je rekla kako u Hrvatskoj trenutno ima oko 50.000 službenika dok ih je u Sloveniji oko 70.000. Dodala je kako percepciji da u Hrvatskoj ima previše službenika najviše doprinosi neefikasnost javne službe, ali i nemotiviranost i male plaće.

I.K.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara