Adriatic Institut: Hrvatska i dalje tone, broj nezaposlenih među mladima sve više raste!

Foto: Adriatic Institut

HRVATSKA i dalje nastavlja ekonomski tonuti, upozorio je danas u najnovijem izvješću Adriatic Institut. Prema preliminarnim rezultatima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, hrvatski BDP pao je za 0,7 posto u četvrtom kvartalu 2010.

S padom BDP-a od 1,4 posto u 2010. godini, uz iznimku Rumunjske, Hrvatska je jedina zemlja jugoistočne Europe koja već dvije godine uzastopno bilježi pad BDP-a, ističe se iz Instituta.

Raste nezaposlenost među visokoobrazovanima

Razina nezaposlenosti u siječnju 2011. dosegnula je 19,6 posto što je najviša razina od ožujka 2003. No, ono što je posebno zabrinjavajuće, stoji u izvješću Adriatic Instituta, jest činjenica da se rast nezaposlenosti u 2010. godini bilježi uglavnom među visokoobrazovanim skupinama u dobi između 25 do 34 godine.

Adriatic institut za javnu politiku procjenjuje kako nezaposlenost među mladima u Hrvatskoj iznosi 35-40 posto te upozoravaju kako je to podatak pred kojim se ne smiju zatvarati oči niti ga se zanemariti od strane Hrvatskog sabora i HDZ-ove vlade pod vodstvom premijerke Jadranke Kosor. U 2009. Statistički ured Europskih zajednica (Eurostat) otkriva kako je razina nezaposlenosti među mladima u Hrvatskoj 30 posto.

Zemlji hitno trebaju reforme!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepodmirena dugovanja tvrtki i obrta su premašila 35,8 milijardi kuna u prosincu, što je za 32,1 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Samo u jednom mjesecu, ističu iz Instituta, nepodmirena dugovanja porasla su za 782,3 milijuna kuna.
 
Adriatic institut za javnu politiku upozorava kako će kreditne linije od 4,5 posto koje su malim i srednjim poduzetnicima dali HBOR i komercijalne banke teško popraviti situaciju, a financijska shema koju Vlada nastavlja, a koja se tiče refinanciranja na domaćem tržištu, gurnut će kamatne stope prema gore i time učiniti kredite skupljima za privatni sektor.

Iz Adriatic Instituta po tko zna koji put upozoravaju Hrvatsku vladu kako ovoj zemlji hitno trebaju ekonomske reforme kako bi se povećale investicije, zapošljavanje i ekonomski rast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara