Advent u Zagrebu počinje 1. prosinca, prvi objavljujemo koje su nove lokacije

Advent u Zagrebu počinje 1. prosinca, prvi objavljujemo koje su nove lokacije
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

ADVENT u Zagrebu, koji je proglašen najboljim u Europi tri godine zaredom, počinje u subotu 1. prosinca i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 6. siječnja 2019. godine. Samo zagrijavanje kreće već u četvrtak, 28. studenog, a svečano otvorenje održat će se u subotu, 1. prosinca, u poslijepodnevnim satima. Ove godine Advent je bogatiji za tri nove lokacije, a novost je i filmski Advent.

Tri teme

"5. godinu zaredom radimo ovakav koncept Adventa. Ove godine imamo 3 teme. Jedna je inspirirana Ivanom Brlić Mažuranić i bajkama, druga tema je klasična glazba s brojnim festivalima.

Treća tema je ekologija pa smo apelirali na brojne partnere da izbjegavaju plastičnu ambalažu i što više koriste reciklirane materijale.

Od 1. do 11.12. u Tunelu Grič vidjet ćemo muzej realnosti, pokazat ćemo interaktivno putovanje kroz djetinjstvo. Od 14.12. do 6.1. imat ćemo blagdansku čaroliju iz ledene bajke.

Vranicanijeva livada će biti photo point i ove godine tamo nema prodaje već će biti ispunjena dekoracijama.

Cafe de Matoš lani je bila najdraža lokacija, opet smo zajedno s njima na tom dijelu.

Petkom će se moći obići glavna zgrada ureda predsjednice.

U kinu Europa kroz 12. mjesec moći ćemo pogledati sve božićne filmove.

Advent Stara Tkalca će u suradnji s ugostiteljima organizirati photo stopove u duhu starog Zagreba. Prezentirat će se stari obrti.

Posjetitelji će u 12. mjesecu moći obići ZOO i van radnog vremena.

MUO, Etnografski muzej i Arheološki muzej se uključuju s prigodnim adventskim izložbama.

Čaj vikendom u Opatičkoj, Advent u Vidri, gdje će biti besplatne predstave kroz 12. mjesec.

Ogulin, Marija Bistrica, Đurđevac i imanje obitelji Salaj su naši partneri gdje se također organizira Advent.

Zahvaljujemo Turkish Airlinesu jer će u Seulu i Singapuru promovirati Advent u Zagrebu", rekla je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld tijekom predstavljanja.

Nove lokacije

Uz tradicionalne lokacije koje će ponovo zasjati ove godine te nastavku suradnje s Uredom predsjednice RH u sklopu Adventa na Prekrižju, Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima pripremila je i nove programe za brojne posjetitelje i građane.

Tako će se kao nova lokacija predstaviti Advent u Maksimiru koji nudi osmišljenu zabavu za cijelu obitelj, u suradnji sa ZOO vrtom Zagreb, a tu je i Advent Stara Tkalča koji će prikazati tradicionalne obrte i oživjeti duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. Novost je i Filmski Advent u sklopu kojeg će se u kinu Europa prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a Prolaz sestara Baković bit će prigodno uređen kao set sa snimanja božićnog filma.

Uz Advent i brojni festivali

Poseban naglasak ove godine stavljen je na kulturna događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Naime, za vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se čak osam različitih prigodnih festivala, a to su: Adventfest u Katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, Koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić s klincima.

Tu su, naravno, i HNK u Zagrebu, Hrvatski glazbeni zavod i KD Vatroslav Lisinski koji u prosincu nude bogat repertoar, a  Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt te Galerija Arheološkog muzeja organizirat će prigodne izložbe. Od ostalih zanimljivosti ističemo Poziv na čaj gdje učenici Učeničkog doma Marije Jambrišak otvaraju vrata dvorišta svojeg učeničkog doma i pozivaju na druženje te Advent u Vidri gdje možete pogledati program najstarijeg dramskog studija slijepih i slabovidnih osoba na svijetu Novi život.

Advent u Zagrebu najvažnije je događanje u našem glavnom gradu, a prošle godine zabilježen je porast od 17% u dolascima i 18% u noćenjima. Naime, prema podacima TZGZ, u prosincu 2017. godine, zabilježeno je 111.429 dolazaka i 201.734 noćenja, dok je 2016. godine u prosincu ostvareno 94.573 dolazaka i 169.095 noćenja.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara