Afera "Udba-net" dobiva političke dimenzije

Afera "Udba-net" dobiva političke dimenzije

AFERA nastala objavom opširnog popisa imena poznatih i nepoznatih Slovenaca na internet stranici "udba.net" pretvara se od klasičnog međustranačkog obračuna u prvorazrednu političkopolicijsku istragu.

Ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc i predstojnik državne obavještajne službe SOVA Iztok Podbregar u srijedu su o dimenzijama afere obavijestili članove parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost iza zatvorenih vrata. Kako je javila agencija STA, razmatrani su mogući utjecaji afere na nacionalnu sigurnost, a parlamentarci su obaviješteni da se odvija istraga na osnovi sumnje o "počinjenom kažnjivom djelu otkrivanja državnih tajni i zloupotrebe osobnih podataka".

Više je slovenskih istaknutih političara, među njima predsjednik parlamenta Borut Pahor, predsjednik socijaldemokrata Janez Janša i predsjednik države Janez Drnovšek, u međuvremenu zanijekalo svoju povezanost s nekadašnjom službom državne sigurnosti (Udbom). To su sugerirali šifrarnik i lista imena postavljeni na internet stranici (u međuvremenu ugašenoj) koju je preko kompjutora u Bangkoku po vlastitom priznanju objavio slovenski počasni konzul u Australiji i Novom Zelandu Dušan Lajovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opća je međutim ocjena da afera, kakvih je bilo i proteklih godina, nije ozbiljnije destabilizirala domaću političku scenu. Čelnik oporbe Janez Janša tvrdi međutim da bi onaj za koga bi se ispostavilo da raspolaže ne samo popisom stvarnih i dodanih imena nego i pravim dosjeima nekadašnje slovenske Udbe, čijih je 17.000 dokumenata nestalo iz nekadašnjeg depoa u Borovcu u Kočevskoj Reki prije prvih demokratskih izbora 1990., mogao kao "gospodar prstenova" cijelu državu držati u šahu, ucjenjujući one koji se u nestalim arhivima nalaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara