Afganistan će dobiti nacionalnu vojsku

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai potpisao je u ponedjeljak u Bonnu na konferenciji o obnovi Afganistana proglas o osnivanju afganistanske nacionalne vojske, koja će imati najviše 70.000 vojnika.

Ta vojska će biti ´mala, efikasna i dobro plaćena´, izjavio je Karzai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Afganistan može pri tom računati s podrškom međunarodne zajednice, priopćeno je nakon završetka konferencije. Buduća nacionalna vojska na dobrovoljnoj bazi sačinjavala bi se od pripadnika svih etničkih skupina, a obuhvaćala bi 70.000 vojnika. Godinu dana nakon Prve konferencije o obnovi Afganistana predstavnici međunarodne zajednice su najavili daljnju pomoć vladi u Kabulu. Karzai je kao jednu od najvažnijih zadaća afganistanskih vlasti naveo pojačanu borbu protiv proizvodnje i trgovine opijatima u njegovoj zemlji u čemu je dobio podršku od visokog predstavnika Europske unije za sigurnost i vanjsku politiku Javiera Solane.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je prilikom otvaranja konferencije pred predstavnicima Ujedinjenih naroda, Europske unije i 32 zemlje koje su direktno povezane s problematikom, obnove i uspostavom mira u Afganistanu označio kao ´dugoročnu i iscrpnu´ zadaću koja čeka međunarodnu zajednicu. On je istodobno pripadnike sukobljenih grupa u Afganistanu pozvao na miran suživot. Schroder je također izjavio da bi novi afganistanski ustav, koji bi prema najavama Karzaija trebao biti sastavljen do kraja sljedeće godine, osim podjednakih prava za sve etničke skupine, morao jamčiti i ravnopravnost žena. Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, pod čijim je vodstvom održana konferencija, naglasio je da se u Afganistanu ne radi o ničem drugom nego o ´borbi civiliziranog svijeta protiv međunarodnog terorizma´. On je zaključio da Afganistanci trebaju ponovno naći svoje mjesto u međunarodnoj zajednici. Konferencija je popraćena najstrožim sigurnosnim mjerama, a prosvjedi iseljene afganistanske mladeži su protekli bez izgreda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara