Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdila: Miloševićev Pastor ima zakonski monopol!

Foto: Damjan Tadić / Cropix

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja je potvrdila: Pastoru, firmi potpredsjednika Vlade Ivana Domagoja Miloševića, zakonski je namješten monopol! Potvrđeni su tako napisi Indexa iz siječnja ove godine, kada smo ekskluzivno otkrili da Pastor ima povlašten položaj na tržištu.

U mišljenju agencije koje potpisuje Olgica Spevec, a koje je poslano na uvid ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku, jasno stoji da 2. i 3. stavak 41. članka Zakona o zaštiti od požara nisu sukladni sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja. Podsjećamo, radi se o zakonskim odredbama koje Pastoru, kao najvećem proizvođaču vatrogasnih aparata, pruža mogućnost da bira s kojim će serviserima raditi. Zbog tog zakona, svatko tko želi servisirati Pastorove aparate mora imati dozvolu od samog Pastora. A s obzirom da Miloševićeva firma ima i svoj servis, jasno je da se radi o monopolističkom zakonu.

Zakon je korak unatrag za tržišno natjecanje

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja navodi da je zbog spornog Zakona o zaštiti od požara dobila više upita, nakon čega su bili primorani pokrenuti istragu. Mišljenje Agencije je, tvrdi njena predsjednica Spevec, da "proizvođač ili ovlašteni zastupnik ne bi smjeli biti regulatori koji daju ovlaštenje odnosno propisuju uvjete za davanje i oduzimanje ovlaštenja bilo kojoj pravnoj ili fizičkoj osobi ili stručnoj službi za ispitivanje ispravnosti i funkcionalnosti prijenosnih i prijevoznih aparata za gašenje požara, a koji su istovremeno konkurenti na tržištu proizvodnje i servisiranja tih proizvoda".

Sporni je Zakon o zaštiti od požara, zaključuje Spevec, korak unatrag za tržišno natjecanje s obzirom na prijašnji zakon kojim je bilo propisano da nadležno ministarstvo donosi propise o uvjetima koje moraju ispunjavati pravne osobe i radnje koje obavljaju u svezi kontrole ispravnosti, servisiranja i održavanja aparata te rokove za provedbu kontrole ispravnosti i servisiranja.

"Hoće li Kosor i dalje tvrditi da nikome ne pogoduje?

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja podsjeća da je i ranije davala mišljenja u kojima je naglašavala da je protivno propisima o zaštiti tržišnog natjecanja da jedan poduzetnik istovremeno proizvodi i servisira aparate za gašenje požara, te da istovremeno propisuje uvjete za davanje i oduzimanje ovlasti za ispitivanje ispravnosti i funkcionalnosti aparata za gašenje požara. U izvješću se naglašava da aparati za gašenje požara nisu licencirana ili na drugi način zaštićena tehnologija koja bi serviserima bila nepoznata, što bi opravdalo potrebu proizvođača za davanjem ili oduzimanjem ovlaštenja za servisiranje.

Serviserima čiju je egzistenciju Vlada Jadranke Kosor dovela u pitanje laknulo je zbog ovakvog mišljenja Agencije. Međutim, monopolistički je zakon kojim je Kosoričin kabinet pogodovao Miloševićevoj firmi i dalje na snazi, odluka Ustavnog suda i dalje se očekuje. "Pitamo se što sad čeka Ustavni sud sa ukidanjem tih članaka zakona i hoće li i sada Jadranka Kosor tvrditi da se za njenog mandata nikome i ni u čemu ne pogoduje", poručuju serviseri vatrogasne opreme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara