Ahmadinedžad "disciplinira" Zapad: Prekid svih pregovora o nuklearnom programu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

IRAN je odlučio "disciplinirati" zapadne države te je do kraja kolovoza prekinuo sve pregovore o svojem nuklearnom programu, objavio je danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Tijekom tiskovne konferencije Ahmadinedžad je najavio i zahtjev za uključivanje Turske i Brazila u pregovore o trgovini nuklearnim gorivom. "Odlučili smo se za prekid pregovora o nuklearnom programu kako bismo malo disciplinirali Zapad i tako ga naučili kako treba pregovarati s drugim državama", rekao je Ahmadinedžad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede mogućnosti izmjene iranskoga nisko obogaćenog urana za u drugim zemljama dobiveno nuklearno gorivo je iranski predsjednik naveo da je spreman pregovarati. "Ako u pregovorima budu sudjelovali Francuska, Rusija i SAD, u pregovorima moraju sudjelovati Iran, Turska i Brazil", rekao je iranski predsjednik na konferenciji koju prenose strani mediji.

Sredinom svibnja je Iran s Brazilom i Turskom potpisao dogovor o zamjeni 1.200 kilograma iranskoga nisko obogaćenoga urana za 120 kilograma nuklearnoga goriva za istraživački reaktor u Teheranu. Zapadne države su se tom dogovoru usprotivile te zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a uvođenje novih sankcija protiv Irana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara