Ahmadinedžad izjavom da je holokaust mit na sebe navukao osude

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmedinedžad u srijedu je izjavio kako je holokaust mit i tako ponovno izrazio svoje mišljenje koje je već izazvalo međunarodno negodovanje i prijekor Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Proizveli su legendu pod imenom Masakr Židova i ona im je svetija i od samoga Boga, religije i proroka", rekao je Ahmedinedžad u govoru pred okupljenima u jugoistočnome iranskome gradu Zahedana.

Njegov je govor uživo prenosila iranska državna televizija, objavila je agencija Reuters.

Ahmadinedžad je i u utorak izrazio sumnju u vezi s holokaustom i pozvao muslimanske zemlje na aktivnije zalaganje u vezi s palestinskim pitanjem.

Predsjednikove riječi objavljene su na web stranici iranske državne televizije, a televizija to nije emitirala.

"Ako je istina da su Židovi u Europi ubijani", prenijela je u utorak web stranica Ahmadinedžadove riječi, "a cionisti sada imaju potporu zbog toga izgovora, zašto bi palestinski narod platio tu cijenu?".

Inače, Ahmedinedžadova izjave o holokaustu i preseljenju današnje države Izrael na teritorij Europe, SAD-a, Kanade ili Aljaske oponentne su izjavama umjereno orijentiranog bivšeg iranskog predsjednika Muhameda Hatamija koji je poticao dijalog između Irana i zapadnih zemalja.

Asociated Press (AP) javlja da su u Iranu čak i neki konzervativni krugovi kritizirali Ahmedinedžadove izjave, strahujući da će predsjednik nepromišljenim riječima znatno naštetiti državi i njenom statusu na međunarodnom planu.

Umjerene političke struje u Iranu traže od vladajućeg "establishmenta" da zaustavi predsjednika u davanju štetnih ocjena, no najviši duhovni vođa Iranaca Ajatolah Ali Hameini podupro je predsjednikovu ideju o preseljenju Izraela s Arapskog poluotoka, javlja AP.

EU osuđuje Ahmadinedžadove izjavu

Europska je unija "nedvosmisleno" osudila verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na Izrael, ocijenivši kako se tu ne radi o "političkoj civiliziranoj raspravi".

"Britansko predsjedništvo EU-a i dalje nedvosmisleno osuđuje verbalne ispade iranskog predsjednika Ahmadinedžada o Izraelu koji je najprije rekao da Izrael treba izbrisati s karte svijeta, onda je negirao holokaust te pozvao Izrael da se preseli u Europu", izjavio je britanski ministar za europske poslove Douglas Alexander pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

"Te su izjave u potpunosti neprihvatljive i osuđujemo ih bez suzdržavanja. One jednostavno nemaju mjesta u civiliziranoj političkoj raspravi", dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je kako Ahmadinedžadova izjava neupitno otežava položaj Irana u pregovorima oko iranskog nukleranog programa koje ta zemlja posljednjih godinu dana vodi s predstavnicima EU.

Glasnogovornica Europske Komisije Emma Udwin rekla je kako "potpuno neprihvatljive" izjave iz Irana neće nimalo pomoći vraćanju povjerenja prema toj zemlji.

"Snažno vjerujemo da Iran ovakvim izjavama ugrožava prvenstveno vlastite interese" - dodala je Udwin.

Izrael poziva svijet da "otvori oči"

Izrael je danas pozvao svijet da "otvori oči" spram iranskog režima i njegova nuklearnog programa nakon najnovijih izjava predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

"Nadamo se da će ekstremističke izjave iranskog predsjednika otvoriti oči međunarodnoj zajednici i srušiti sve iluzije spram tog režima", izjavio je Mark Regev, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

"Izrael još jednom poziva da se iranski nuklearni dosje prenese s Međunarodne agencije za atomsku energiju na Vijeće sigurnosti UN" kako bi se uvele sankcije protiv Irana, dodao je Regev.

Izjave iračkog predsjednika, po njemu, odražavaju "nastrani karakter pogleda na svijet i stvarnost tog režima i opasnost da Iran u budućnosti raspolaže vojnim nuklearnim kapacitetom".

Agencija AP prenijela je jučer reakciju glasnogovornika izraelskoga ministarstva vanjskih poslova Marka Regeva.

"Stvarni je problem s ponovljenim izjavama iranskoga predsjednika u tome što one točno odražavaju mišljenje iranskoga vodstva i precizno artikuliraju politiku toga ekstremističkoga režima" - mišljenja je Regev.

U cijelom svijetu osude Ahmadinedžadovih izjava o Izraelu

Izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je u srijedu rekao kako je holokaust mit i tako ponovno izrazio svoje mišljenje koje je već izazvalo međunarodno negodovanje i prijekor UNova Vijeća sigurnosti, pokrenula je još oštrije reakcije međunarodne zajednice, a neke europske zemlje drže da bi takve izjave mogle potkopati dosadašnje napore u pokušajima da se okončaju nesuglasice oko nuklearnog programa. L

Bijela kuća Ahmadinedžadove je izjave nazvala "nečuvenim i skandaloznim", a njezin glasnogovornik Scott McClellan rekao je da njegove izjave samo ističu važnost suradnje međunarodne zajednice koja mora ustrajati na nastojanjima da "nastavi ometati i sprečavati Iran u razvoju nuklearnog oružja", prenosi France presse.

Njemačka kancelarka Angela Merkel Ahmadinedžadovu je izjavu ocijenila "nevjerojatnom" i potpuno neprihvatljivom, a ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier novinarima je kazao kako su izjave iranskog predsjednika "šokantne", izvijestio je Reuters.

I Austrijanci su reagirali na izjavu iranskog predsjednika ocijenivši je "neprihvatljivom". Predsjednik Heinz Fischer je u govoru održanom u povodu obilježavanja 50-te godišnjice austrijskog primanja u UN izjavio kako je potpuno "neprihvatljivo nijekati pravo na egzistenciju jedne zemlje članice UN-a, u konkretnom slučaju -Izraela", prenio je dpa.

"Kombinacija ekstremističke ideologije, iskrivljenog shvaćanja stvarnosti i nuklearno oružje - kombinacija je koju nitko od članica međunarodne zajednice ne bi smio prihvatiti", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

I Španjolci su u srijedu osudili izjave iranskog predsjednika, istaknuvši kako one "ni u kojem slučaju ne doprinose mirovnom procesu ni stabilnosti na Bliskom istoku", stoji u priopćenju španjolske vlade.

MVPEI: Ahmadinedžadova izjava o holokaustu neprihvatljiva

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) ocijenilo je u srijedu neprihvatljivom najnoviju izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da je holokaust mit.

"Proizveli su legendu pod imenom Masakr Židova i ona im je svetija i od samoga Boga, religije i proroka", rekao je Ahmadinedžad u govoru pred okupljenima u jugoistočnome iranskome gradu Zahedani. Njegov je govor uživo prenosila iranska državna televizija.

"MVPEI, pridružujući se izjavama Predsjedništva Europske unije i Europskog parlamenta, posljednje izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada smatra neprihvatljivima", stoji u priopćenju MVPEI-a.

Izjava iranskog predsjednika, na tragu ranijih koje su već izazvale međunarodno negodovanje i prijekor UN-ova Vijeća sigurnosti, pokrenula je još oštrije reakcije međunarodne zajednice, a neke europske zemlje drže da bi takve izjave mogle potkopati dosadašnje napore u pokušajima da se okončaju nesuglasice oko iranskog nuklearnog programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara