Ahmadinedžad odbacuje sve optužbe i upozorava Zapad

ODBACUJUĆI sve optužbe novoizabrani iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad uputio je upozorenje zapadnim zemljama zbog protiv njega usmjerenih navoda o sudjelovanju u opsadi veleposlanstva SAD-a u Teheranu 1979. i ubojstva kurdskog čelnika u Beču deset godina kasnije.

"Takve potpuno neutemeljene tvrdnje nekih zapadnih krugova, unatoč mogućnosti pristupa najnaprednijim sigurnosnim i obavještajnim sustavima, doista su prilično upitne", prenijela je u ponedjeljak prvu izravnu Ahmadinedžadovu reakciju na te optužbe iranska novinska agencija ISNA.

Ahmadinedžad se iz Sjedinjenih Država optužuje da je sudjelovao u uzimanju talaca pri zaposjedanju američkog veleposlanstva u Teheranu 1979. godine. Austrijski politički krugovi ga također optužuju za upletenost u ubojstvo kurdskog čelnika u Beču 1989. godine.

"Mi želimo dobre veze sa svim zemljama, uključjući i Europu, no upozoravamo sve vlade zapadnih zemalja da smekšaju svoja stajališta kako bi ih iranski narod mogao smatrati vjerodostojnima", rekao je Ahmadinedžad na sastanku s parlamentarnim zastupnicima.

Ahmadinedžad je izrazio čuđenje ponašanjem zapadnih vlada koje se pozivaju na demokraciju ali iskazuju nepoštovanje prema izboru 30 milijuna Iranaca na predsjedničkim izborima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara