Ahmadinedžad posjetio Nikaragvu

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadineždad je nakon posjeta Venzueli i njenom predsjedniku Hugu Chavezu nastavio turneju po Latinskoj Americi te posjetio Nikaragvu, gdje je za predsjednika nedavno izabran bivši marksistički vlastodržac Daniel Ortega.

Iran i Nikaragvu povezuje jedan od najvećih američkih skandala u 20. stoljeću - tzv. afera "Iran-Kontra". Tada je administracija predsjednika Reagana pokušala Iranu, upetljanom u krvavi iračko-iranski rat, pokušala prodati suvremeno oružje usprkos javnog neprijateljstva. Svrha je bila zaobići demokratski Kongres i osigurati sredstva za financiranje "kontraša" - antikomunističkih pobunjenika koji su 1980-ih iz američku podršku pokušavali svrgnuti Ortegin prosovjetski režim u Nikaragvi.

Ortega je nakon završetka hladnog rata poražen na izborima da bi se u jesen ove godine zajedno sa svojim sandinstičkim pokretom vratio na vlast, što mnogi tumače kao još jedan primjer velikog skretanja Latinske Amerike ulijevo.

To skretanje, pak, nastoji iskoristiti i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, odnosno pronaći saveznike među novim ljevičarskim vladama koje su se postavile neprijateljski prema SAD. Latinoamerički ljevičari, s druge strane, nastoje osigurati svoju nezavisnost sve većim oslanjanjem na iranske izvore nafte.

Ahmadinedžad je tijekom posjeta prošao kroz sirotinjske četvrti glavnog Manague gdje su ga dočekali tisuće sandističkih pristaša mašući iranskim i nikaragvanskim zastavama.

Ortega je najavio potpisivanje sporazuma koji bi, uz iransku pomoć, trebao omogućiti uspješniju borbu protiv siromaštva u Latinskoj Americi. Iran i Nikaragva su, pak, i prije potpisivanja sporazuma formalno obnovili diplomatske odnose i otvorili veleposlanstva u svojim glavnim gradovima.

Ahmadinedžad će nakon posjeta Nikaragvi otići u Ekvador na inauguraciju novog ljevičarskog predsjednika Rafaela Corree, a u planu je i posjet Boliviji i njenom ljevičarskom predsjedniku Evu Moralesu.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara