Ahmadinedžad u povijesnom posjetu "bratskom" Iraku

Ahmadinedžad u povijesnom posjetu "bratskom" Iraku

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je danas došao  u službeni posjet Bagdadu i to kao prvi poglavar Irana otkako je ta država s Irakom bila u ratu prije dva desetljeća.

Iračko-iranski rat je započeo 1980. godine kada je tadašnji irački diktator Sadam Husein pod američkim blagoslovom započeo rat u nastojanju da Iranu, tada zahvaćenom post-revolucionarnim kaosom, otme naftom bogatu provinciju Kuzistan. Međutim, pokušaj nije uspio i doveo je do osmogodišnjeg krvavog rata koji je, prema procjenama, obje države koštao milijun ljudi.

Rat je završen primirjem 1988. godine, a dvije države do dana današnjeg nisu potpisale mirovni sporazum.

Međutim, to bi se teško moglo reći na temelju srdačnog dočeka koji je danas iskusio iranski predsjednik u Bagdadu. Iranskog državnog poglavara je na aerodromu u Bagdadu dočekao Hošjar Zebari, irački ministar vanjskih poslova.

Ahmadinedžad je potom izjavio kako je uvjeren da će njegov posjet omogućiti jačanje bilateralnih odnosa. Nešto kasnije je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s iračkim kolegom Jalalom Talabanijem, rekao kako su danas obavljeni "konstruktivni razgovori" u "bratskoj atmosferi" te da će današnji događaj dovesti do "nove klime" na Bliskom Istoku.

Jalal Talabani je na istoj tiskovnoj konferenciji izjavio kako smatra da je Ahmadinedžadov posjet "povijesni" te da su odnosi između dva naroda dobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmadinedžadov posjet, s druge strane, nije izazvao neko naročito oduševljenje u Washingtonu, s obzirom da pokazuje kako je vlada Nourija al-Malikija u Bagdadu, a kojom dominiraju šijiti, daleko bliža Teheranu nego svojim američkim saveznicima.

Washington je posljednjih godina optuživao upravo Teheran da oružjem, novcem i na drugi način pomaže šijitske paravojne formacije, uključujući i one koje napadaju američke okupacijske snage.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara