Ahmadinedžad želi obavijestiti Vijeće sigurnosti o nuklearnom programu

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u nedjelju je izjavio kako bi volio održati brifing UN-ovom Vijeću sigurnosti, u kojem bi objasnio točke iranskog nuklearnog programa i način na koji ga Iran želi upotrijebiti u civilne svrhe.

Zapad, predvođen SAD-om, izrazito je zabrinut oko iranskog nuklearnog programa i smatra da su najave o njegovoj mirnoj primjeni samo predstava, a da je pravi razlog stvaranje nuklearnog naoružanja.

Pet stalnih članica Vijeća Sigurnosti (Rusija, Kina, SAD, V. Britanija i Francuska) zajedno s Njemačkom (koje trenutno predsjeda Europskom unijom) raspravljaju o novoj rezoluciji Vijeća protiv Irana, koja bi trebala nametnuti nove sankcije, uključujući zamrzavanje sredstava nekim bogatim iranskim obiteljima i Revolucionarnoj gardi.

UN je već nametnuo neke ekonomske sankcije Iranu, koje su prouzrokovale krizu gospodarstva, ali Iran i dalje nastavlja sa svojim nuklearnim programom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija i Kina jučer su izjavile kako se ne slažu s nekim dijelovima prijedloga novih sankcija, ali rasprava još uvijek traje i ništa nije odlučeno.

"Predsjednik Irana planira održati govor pri Vijeću Sigurnosti. U njemu će objasniti detalje iranskog nuklearnog programa i braniti pravo Irana na korištenje nuklearne energije u mirovne svrhe", rekao je na nacionalnoj televiziji glasnogovornik vlade.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara