AI poziva Kanadu da uhiti i procesuira Georgea W. Busha!

Foto: AFP

AMNESTY INTERNATIONAL danas je pozvao kanadske vlasti da uhite i procesuiraju ili izruče bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha zbog njegove odgovornosti za mučenja. Ovaj poziv stigao je uoči Bushevog posjeta Kanadi, koji se očekuje 20. listopada.

"Prema svojim međunarodnim obvezama Kanada je dužna uhititi i procesuirati bivšeg
predsjednika Busha zbog odgovornosti za zločine prema međunarodnom pravu, uključujući mučenja", rekla je Susan Lee, direktorica Amnesty Internationala za Ameriku.

"Budući da američke vlasti dosad nisu izvele bivšeg američkog predsjednika pred lice pravde, potrebno je uključivanje međunarodne zajednice. Ne poduzme li Kanada akciju uhićenja tijekom Bushevog posjeta, prekršit će UN-ovu konvenciju protiv mučenja i pokazati neuvažavanje temeljnih ljudskih prava. "

AI ima čvrste dokaze o Bushevoj odgovornosti

Amnesty International uputio je kanadskim vlastima 21. rujna 2011. memorandum s čvrstim dokazima o odgovornosti bivšeg predsjednika za čitav niz kršenja ljudskih prava. Navedena kršenja događala su se između 2002. i 2009. u sklopu tajnih pritvaranja u programu CIA-e, a koja su uključivala mučenja i ostale okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke te prisilne nestanke.

Dok je bio predsjednik, George W. Bush je odobrio uporabu brojnih "učinkovitijih tehnika ispitivanja" zatočenika držanih u tajnim programima CIA-e.

"Učinkovite tehnike ispitivanja"

Bivši predsjednik je kasnije priznao da je konkretno odobravao "waterboarding" (oblik mučenja pri kojemu se kod osobe inducira osjećaj utapanja) nekoliko osoba čije je podvrgavanje ovoj tehnici mučenja i potvrđeno.

Zatočenici su bili izloženi waterboardingu i nizu drugih "učinkovitijih tehnika ispitivanja" - uključujući prisilno ostajanje satima u bolnim položajima i lišavanje sna.

Glavni inspektor CIA-e je utvrdio da su Zayn al Abidin Muhammed Husayn (poznat i kao Abu Zubaydah) i Khalid Sheikh Mohammed bili ukupno barem 266 puta izloženi primjeni waterboardinga dok su bili u pritvoru u razdoblju između 2002. i 2003.

Dodatni dokazi o mučenjima

Memorandum Amnesty Internationala ističe i dodatne dokaze o mučenjima i drugim zločinima prema međunarodnom pravu počinjenim nad zatočenicima američkih vojnih zatvora u Guantanamu, Afganistanu i Iraku.

"Ovo je ključni trenutak za Kanadu, prilika da dokaže da je spremna živjeti u skladu sa svojim obvezama u pogledu ljudskih prava", rekla je Susan Lee. "Kanada je dosad imala vodeću ulogu u naporima za jačanje međunarodnog pravosudnog sustava, a sada mora pokazati da, kad je u pitanju odgovornost za kršenje ljudskih prava, nitko i ni jedna zemlja nije iznad međunarodnog prava".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara