AI: Saudijska Arabija priprema masovna smaknuća "terorista"

AI: Saudijska Arabija priprema masovna smaknuća "terorista"

Screenshot: YouTube

AMNESTY International je podigao uzbunu nakon niza izvješća da saudijske vlasti planiraju smaknuti veliku grupu ljudi u jednom danu.

List Okaz je javio da će zbog "terorističkih zločina" biti smaknuto 55 ljudi, dok je izvješće al-Riyadha koje navodi da smrtna kazna očekuje 52 osobe uklonjeno s interneta.

Vjeruje se da među osuđenim "teroristima" ima značajan broj šijita koji su sudjelovali u protuvladinim prosvjedima.

> Saudijska Arabija: Palestinski umjetnik osuđen na smrt zbog ateizma

Amnesty procjenjuje da je od početka godine Saudijska Arabija smaknula najmanje 151 osobu, što je najveća brojka od 1995., zbog čega posljednja izvješća uzima "krajnje ozbiljno".

Saudijski mediji pišu da smaknuća očekuju "teroristi Al-Kaide" i ljude iz provincije Al-Awamia. Navodni teroristi su optuženi za pokušaj svrgavanja vlade ili izvođenja napada oružjem, eksplozivom i raketama zemlja-zrak, izvijestio je Okaz.

Veću zabrinutost izaziva sudbina stanovnika Awamiya, optuženih za pobunu, napade na policiju i uplitanje u unutarnje poslove susjednog Bahraina. Većini osuđenih prijeti dekapitacija, ali bi se pojedini mogli naći pred streljačkim vodom. 

> Saudijska Arabija izvršila javno smaknuće odrubljivanjem glave u Mekki

Awamiya je grad u istoimenoj pokrajini u regiji Qatif bogatoj naftom, tamošnja šijitska manjina od 2011. godine prosvjeduju zbog marginalizacije i opresije koju provodi sunitska monarhija, navodi BBC.

"Nepoštena suđenja"

Prema Amnestyju među ljudima koji čekaju smaknuće je najmanje šest šijitskih aktivista iz Awamiya "koji su jasno osuđeni u nepoštenim suđenjima".

"Jasno je da vlasti Saudijske Arabije koriste krinku protuterorizma za političke obračune," rekao je James Lynch, zamjenik direktora AI-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. "Trojica od šestorice aktivista su osuđena za 'zločine' koje su počinili dok su bili djeca, oni kažu da su njihova priznanja iznuđena mučenjem".

Među trojicom je i Ali al-Nimr, kojeg je vlada namjeravala usmrtiti razapinjanjem na križ, što je izazvalo val osuda diljem svijeta.

Majke petorice od šest aktivista u utorak su poslale pismo kralju Salmanu, preklinjući ga za milost, nakon što se doznalo da njihovi sinovi idu na "nasumične" medicinske preglede, što je prihvaćeno kao znak neposrednog smaknuća.

Saudijska Arabija tvrdi da su smrtne kazne izrečene u skladu sa šerijatskim zakonima i da optuženi uživaju najviše i najstrože standarde za pravedno suđenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara