Airbus ukida 15.000 radnih mjesta: Ovo je najveća kriza u avijacijskoj povijesti

Airbus ukida 15.000 radnih mjesta: Ovo je najveća kriza u avijacijskoj povijesti
Foto: EPA

EUROPSKI proizvođač zrakoplova Airbus planira ukinuti 15.000 radnih mjesta jer se je našao u teškoj financijskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Najviše radnih mjesta trebalo bi se ukinuti u Francuskoj i Njemačkoj, u svakoj zemlji po 5000, u Velikoj Britaniji planira se ukinuti 1700 radnih mjesta, oko 900 u Španjolskoj, a ostatak u drugim zemljama. 

Uprava Airbusa već je počela razgovore sa socijalnim partnerima (sindikatima) i očekuje da će postići dogovor do jeseni ove godine, a do ljeta sljedeće godine trebao bi biti sproveden plan o ukidanju 15.000 radnih mjesta.

Kažu da se suočavaju s najvećom krizom u povijesti kad je u pitanju zrakoplovna industrija
 
"Htjeli smo izbjeći ovakvu situaciju, ali Airbus je suočen s najvećom krizom u povijesti kad je u pitanju zrakoplovna industrija", kazao je u utorak predsjednik uprave Airbusa Guillaume Faury. 

Francusko ministarstvo gospodarstva usprotivilo se planu o ukidanju 15.000 radnih mjesta, smatrajući da je to pretjerano.

Kompanija je prvo tromjesečje zaključila s gubitkom od 481 milijun eura, a proizvodnja u Airbusu vjerojatno će se u iduće dvije godine smanjiti za 40 posto zbog pandemije koronavirusa. Također, u Airbusu očekuju da će se zračni prijevoz vratiti na brojke prije koronavirusa tek 2023. godine. Airbus zapošljava 135.000 ljudi, a 90.000 ih radi na proizvodnji dijelova za avione.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara