Akademik Milan Moguš novi predsjednik HAZU-a

NOVI  je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš, koji je u prvom krugu glasovanja na večerašnjoj Izbornoj skupštini dobio potporu 86 od nazočna 122 redovita člana Akademije, a njegov protukandidat akademik Ivo Šlaus dobio je 28 glasova.

Hrvatski akademici večeras su izabrali i dvoje potredsjednika, među kojima je prvi put u povijesti te najviše hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove jedna žena. Riječ je o akademkinji Alici Wertheimer-Baletić, koja je u prvom krugu glasovanja dobila potporu stotinu svojih kolega.

Za potpredsjednika HAZU-a izabran je i akademik Pavle Dešpalj, koji je također u prvom krugu glasovanja dobio 96 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U skladu sa Statutom HAZU-a i Pravilnikom o glasovanju svaki kandidat na večeršanjoj Izbornoj skupštini trebao je dobiti 69 glasova. Odnosno, od ukupno 143 redovita člana HAZU-a iz skupštine je izuzeto sedam zbog toga što im trajne zdravstvene tegobe onemogućuju sudjelovanje u radu HAZU-a. S obzirom, pak, na činjenicu da je za izbor svih kandidata potrebna natpolovična većina glasova Skupštine, svaki kandidat trebao je dobiti 69 glasova.

Velikom većinom glasova potvrđen je izbor svih predloženih tajnika devet razreda HAZU-a.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara