Akademik Silobrčić mora platiti 20.000 kn Barišiću jer ga je nazvao plagijatorom

Akademik Silobrčić mora platiti 20.000 kn Barišiću jer ga je nazvao plagijatorom
Foto: FAH

OPĆINSKI građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da bivši predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić treba platiti 20 tisuća kuna bivšem ministru znanosti Pavi Barišiću kojega je nazvao plagijatorom.

Sud je provođenjem dokaznih postupaka i uvidom u dokumente etičkih tijela utvrdio da je "tvrdnja tuženika koju je iznio neistinita i klevetnička, te su tužitelju iznošenjem tvrdnje da je plagijator povrijeđeni ugled, čast, dostojanstvo i ime". Zbog kršenja osobnih prava sud je naložio tuženiku Silobrčiću isplatu novčane naknade za štetu nanesenu tužitelju Barišiću, priopćio je Barišić u ponedjeljak.

"Zbog iznesene neistinite tvrdnje o tužitelju, kojom je nanesena šteta jer su povrijeđena prava osobnosti, sud je presudio da je štetnik dužan objaviti presudu u istom mediju te u još četiri tiskovine. Obrazloženje glasi da objava presude predstavlja oblik popravljanja štete, ali da ne eliminira u potpunosti štetu. Sud smatra da se u svrhu popravljanja štete čitateljima vodećih dnevnih tiskovina treba omogućiti da saznaju i pročitaju objavljenu pravomoćnu presudu", priopćio je Barišić.

Zbog tvrdnji da je njegov znanstveni rad plagijat, Barišić je uz Silobrčića u odvojenim postupcima tužio i znanstvenika Ivana Đikića te Juru Zovka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara