Akcija Index: Studenti priznaju, policija ih pušta, 90 zaplijenjenih indeksa

"ISTINA je kako je jutros započela akcija USKOK-a, policije i Državnog odvjetništva kodnog imena Index kojoj je cilj suzbijanje korupcije u visokoškolskim ustanovama", potvrdio je glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rano jutros za Index.

> Indexovi forumaši: "Dajete mito, a sada moralizirate!"

Doznaje se da je dio privedenih studenata uz prisutnost svojih odvjetnika priznao da su kupovali ispite pa i upise na fakultete, nakon čega su odmah pušteni da se brane sa slobode. Do večernjih sati, piše Jutarnji list, iz policijske postaje u Heinzelovoj ulici nije izašao ni jedan pomagač i profesor.

List piše i kako se brojka od 25 indeksa i 25 tisuća eura pronađenih kod posrednika između profesora i studenata, o kojoj su danas govorili državni odvjetnik Mladen Bajić i šef Uskoka Dinko Cvitan, do večernjih sati povećala na više od 80 indeksa i oko 90 prijavnica za ispite.

Jedan od studenata, navodi Jutarnji u istrazi je otkrio neka posve nova imena profesora i posrednika za koje istražitelji dosad nisu znali da su dio korupcijskog lanca. Među uhićenima je i profesorica na Ekonomiji Vesna Brčić Stipčević, koja je i predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Bajić: 95 privođenja

Podsjetimo, na udaru policije našli su se Ekonomski i Prometni fakultet u Zagrebu.

"U akciji je privedeno 95 osoba na kriminalističku obradu od čega je 21 profesor, tri asistenta te četiri pripadnika tehničkog osoblja. Ostalo su studenti i građani", potvrdio je na konferenciji za tisak državni odvjetnik Mladen Bajić dodajući kako će do kraja dana biti pretreseno stotinjak stanova, kabineta, automobila i poslovnih prostora. U roku od 48 sati znat će i konačni spisak osumnjičenika, potvrđeno je.

Siromašni će morati učiti

Kako je rekao akcija je počela još početkom godine, a prije mjesec dana određeno je kako će upravo danas biti policijska akcija. Bajić je potvrdio kako su državne institucije imale nekoliko pouzdanika u ovom slučaju.

Bajić je otkrio i kako su prigodom privođenja jednog profesora pronašli 25 indeksa kraj kojeg je pronađeno 25 tisuća eura.

"Stravično je bilo slušati razgovor dvojice osumnjičenika u kojem jedan pita drugog; A što sa siromašnim? Odgovor s druge strane bio je; Siromašni će morati učiti" kazao je danas Bajić.

Na novinarski upit znači li da na ostalim fakultetima nema korupcije budući se Index bavio sa četiri fakulteta Bajić je odgovorio neodređeno.

"Za četiri fakulteta i jednu visoku školu imali smo čvrste indicije na temelju kojih smo pokrenuli akciju", istaknuo je Bajić.  

Ispiti od 400 do 2000 eura

"Cjenik za ispite bio je od 400 do 2000 eura, dok se upis naplaćivao 9000 eura" potvrdio je ravnatelj policije Marijan Benko dodajući kako je u akciji u kojoj su se pretresali stanovi kao i prostorije Fakulteta bilo angažirano više od 100 policajaca. Akcija koja je počela oko 6 i 30 sati još uvijek traje.

"Nitko od privedenih nije pružao otpor i nitko se ne nalazi u bjegu", kazao je Benko.

Podsjetimo, jutros smo bili svjedocima akcije policije koja je počela malo prije sedam sati, kada je policija zakucala na vrata zgrade u zagrebačkoj Ilici. U akciji uhićenja, kojoj smo bili svjedoci, bila su dva inspektora u civilnoj odjeći te dva uniformirana policajca. Na naš upit o čemu je riječ, nisu htjeli odgovoriti.

Policijsku blokadu probijaju samo indeksi

Prometni fakultet cijelo jutro nalazio se pod policijskom "blokadom", a u zgradu se i dalje ne može ući bez indeksa. Slično je stanje i na Ekonomskom fakultetu. Navodno je zapečaćen kabinet profesora Borisa Siseka, a asistentima su oduzeti ključevi na Ekonomskom fakultetu. Među prvima zapečaćen je kabinet profesora Silvija Orsaga koji predaje Upravljanje financijama te Poslovne kombinacije. Neki su mediji javili da su istragom obuhvaćene i profesorice Ivana Mamić Sačer i Danijela Miloš, ali Ekonomski se fakultet oglasio priopćenjem u kojem to u potpunosti demantira.

Kako saznajemo policija je ušla u kabinet profesora Zorana Kovačevića  koji predaje Makroekonomiju i Industrijsku politiku. Profesorica Marica Škrtić sprovedena na Fakultet u pratnji policije, a nakon toga uputili su se u njen kabinet. Škrtić predaje Mikroekonomiju, Ekonomiku malih poduzeća te Poduzetništvo. Predavač poslovnog engleskoj jezika Nina Liszt također je predmet zanimanja policije.  

"Pala" i predsjednica saborskog povjerenstva

Deša Mlikotin Tomić pod istragom je policije, a osim što je predavač na Ekonomskom fakultetu ona je ujedno i predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Mlikotin Tomić predaje Trgovačko pravo, Osnove trgovačkog prava, Pravo međunarodne trgovine i Europsko tržišno pravo.

Na čelo saborskog povjerenstva izabrana je prije dva mjeseca. "Nastojat ću da Povjerenstvo u ovom mandatu može funkcionirati u miru, bez pritiska javnosti, te da ne bude mjesto političkih borbi i stavova jer za to postoje druga mjesta poput Sabora i medija", rekla je tom prigodom.

Na konferenciji za novinare Bajić nije potvrdio a ni demantirao privođenje Mlikotin Tomić. Naime, nije htio otkriti ni jedno ime koje se našlo na udaru Indexa.

Zorislav Antun Petrović: Ona može sama odlučiti ima li smisla i dalje obavljati dužnost u Povjerenstvu

Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala za Hrvatsku i član Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa pozdravio je policijsku akciju Index, ali upozorava kako je najbitnije da nakon nje uslijede potezi koji će onemogućiti da se slična situacija ponovi u budućnosti. "Treba ispitati točno na koji su se način ispiti kupovali i kako su određeni studenti završavali fakultete", kazao je Zorislav Antun Petrović.

Uhićenje predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Deše Mlikotin Tomić, kojeg je i sam član, Petrović nije želio detaljno analizirati. Nije direktno želio odgovoriti ni na pitanje očekuje li njenu ostavku, već je kazao samo kako "vjeruje da je svaki dužnosnik u Hrvatskoj dovoljno savjestan da bi sam odlučio ima li smisla dalje obnašati svoju dužnost".

Policija upala na upis ocjena

Policija je rano jutros upala na upis ocjena kod profesora Veselka Protege na Prometnom fakultetu, zbog čega je upis odgođen, a studenti su predali indekse policiji. Policija je ušla i u kabinete profesorica Jasne Jurum Kipke i Sanje Steiner.

Pred novinarima policija je odvela i profesora Damira Božičevića, sina akademika Josipa Božičevića, koji je u prolazu dobacio: "Padaju sitne ribe, a krupne ostaju!"

Bajić zatražio dozvolu

"Obavijestili smo prorektora o akciji i dobili smo od njega podršku", rekao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji je rano jutros zajedno s ravnateljem policije Marijanom Benkom, u zgradi rektorata Zagrebačkog sveučilišta od prorektora Tonka Čurka zatražio dopuštenje da policija uđe na fakultete.

Dekan Ekonomskog fakulteta nema podatke, jer nije policajac

"Nadam se da će kolege profesori biti oslobođeni sumnje, ali ako je nitko kriv za korupciju morat će i odgovarati", rekao je za Index dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić koji je potvrdio da policijski službenici provode nadzor nad profesorima s Fakulteta zbog sumnje u korupciju. Na izravan upit, Tipurić nije znao odgovoriti na pitanje koliko je uhićeno njegovih kolega.

"Nemam te podatke, jer nisam policajac", kazao je dekan dodajući kako će njegov Fakultet učiniti sve da zaštiti svoj ugled, no dat će pristup svim svojim podacima i dokumentima koji su relevantni za ovaj slučaj.  

Svi ispiti danas

"Svi u ovoj državi moraju raditi svoj posao i treba se boriti protiv korupcije. Nijedna institucija ne smije biti isključena od provjere", zaključio je dekan Tipurić. Na novinarski upit je li iznenađen dolaskom policije i istragom, dekan je odgovorio potvrdno.

"Kako se ne bi iznenadio? Ujutro sam došao na radno mjesto i vidio policiju koja traži moje kolege", odgovorio je Tipurić.  Kako nam je potvrđeno svi ispitni rokovi koji su predviđeni za danas bit će i održani. Dekan nije isključio kašnjenja zbog izvanredne situacije uzrokovane policijskom akcijom. 

Trenutno se na Ekonomskom fakultetu samo povećava broj policajaca i istražitelja.

Budući dekan Prometa ne može vjerovati, ali zna "javnu tajnu"

Prometni fakultet pod pravom je opsadom policije. Prodekani Zvonko Kavran i Dragan Badanjak nalaze na službenom putu, a Ivana Dadića koji bi od 1. listopada trebao stupiti na dužnost dekana, jutros je dočekala, kako kaže, šokantna situacija.

"Ne mogu vjerovati", rekao je dekan dodajući kako je neugodno iznenađen cijelom situacijom. Slično kao na Ekonomskom fakultetu ni na Prometnom ne mogu reći tko je sve uhićen od profesora te tko je sve na ispitivanju.

Zanimljivo je kako je Dadić priznao novinarima kako je znao za dugogodišnju "javnu tajnu" o tome kako se ispiti na Fakultetu mogu kupiti. "Ne znam tko je to radio. Ja sam čist", rekao je Dadić.

Na Prometnom fakultetu također su potvrdili kako će se danas svi ispiti održati, međutim vjerojatno sa zakašnjenjima te u skladu sa situacijom. 

Ministar Primorac inicirao?

Više puta od jutros pokušali smo kontaktirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, da bi nam na koncu odgovoreno kako će se ministar Primorac očitovati o cijelom slučaju tek u popodnevnim satima. Naime, unatoč našim upitima odgovoreno kako će se o tome govoriti u prostorijama ministarstva u 14.30 sati. Samo nas je zanimalo je li ministar Primorac bio upoznat s policijskom akcijom.

"Znali smo od početka za akciju Index budući da smo još prije dvije godine pokrenuli nadzor nad Prometnim fakultetom. Inicirali smo akciju te dostavili dokumente Uskoku. Od tog trenutka prestala je naša uloga", istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac dodajući kako je akcija Index stvar policije i njihove istrage.

Riječ je o pojedincima

Također, ministar je govoreći o korupciji na fakultetima naglasio kako je riječ o pojedincima unutar sustava dodajući kako treba odvojiti časne ljude od pojedinaca koji kvare ugled. Primorac je podsjetio prisutne novinare kako je njegovo ministarstvo nedavno potpisalo sporazum o suradnji s udrugom Zviždač o suradnji i od tada su primili desetke prijava.

"To znači da su se ljudi oslobodili straha", objasnio je ministar Primorac dodajući kako će Uprava za visoku znanost dostavlja ili će dostavljati sve predmete koje zatraži DORH.

O korupciji bez dokaza

"Uvijek se govorilo o korupciji no nikada nije bilo dokaza", kazao je Primorac u jednom trenutku odgovarajući na novinarski upit je li bio iznenađen veličinom akcije i brojem privedenih profesora. Također ministar je naglasio kako je puno veća pogreška osuditi nevinu osobu a nema osobe koju sustav može zaštiti a da je odgovorna za korupciju.
 
"To vam garantiram", poručio je na kraju Primorac.

Rektor Sveučilišta možda će zatvoriti neke fakultete

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš kaže kako su povremeno stizale prijave za korupciju, najčešće na Prometnom i Ekonomskom fakultetu, ali istrage bi redovito završavale nakon očitovanja dekana koji bi tvrdili da ne mogu ništa dokazati. "Ako se dokaže da je toliki broj ljudi stvarno primao mito, imamo velik problem. Uvijek se možemo pregrupirati i angažirati ljude s nekih drugih fakulteta. Ne isključujem ni mogućnost zatvaranja nekih fakulteta", rekao je Bjeliš za Jutarnji list.

Bjeliš dodaje kako on ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost, te nema namjeru dati ostavku. "Kad god smo imali neku prijavu takvoga tipa, reagirali smo na nju. Sveučilište nema mehanizama da ide u takve vrste istraga kao što to mogu učiniti policija i USKOK", kaže rektor Sveučilišta.

Iako mu je drago što je ova akcija pokrenuta, jer svaki pošteni djelatnik Sveučilišta želi iskorijeniti korupciju, Bjeliš smatra kako će prodavanja ispita uvijek biti. "No, nekako se ipak nadam da će ljudi shvatiti da su diplome koje se ne temelje na znanju deplasirane. To je puno apsurdnije od korupcije u zdravstvu. Ne vidim što se dobiva time kada se nekome da ocjena za neznanje. To samo ukazuje na bolest društva". 

Jovanović: Nadam se kako će sudstvo pratiti Uskok

"Pozdravljam najnoviju akciju Uskoka, jer korupcija na sveučilištu predstavlja veliku opasnost društvu iz puno razloga. Ona nagriza povjerenje u zaposlene  na fakultetima,ali otvara i veliki upitnik u vrijednost diploma koje su proizašle iz obrazovnih ustanova u kojima su korumpirani radili" istaknuo je danas Željko Jovanović, voditelj Nacionalnog antikorupcijskog vijeća Hrvatskog Sabora.

Jovanović se nada kako Uskok neće stati na ovome te da će svojim radom nastaviti razbijati lanac korupcije u svim segmentima društvu. Čelni čovjek vijeća nada se i kako će sudstvo puno brže reagirati nego do sad.

"Uzalud je ako Uskok i završi svoj dio posla, a onda predmeti godinama stoje na sudu. Koliko sam upoznat u ovom trenutku više od 800 Uskokovih predmeta stoji na sudu i jako su daleko od pravomoćne presude. Osim toga, očekujem da što prije profunkcionira Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala koji će uz još jači rad Uskoka i efikasno sudstvo sigurno značajno unaprijediti kazneni progon i sankcioniranje korupcije", zaključio je Jovanović.

I.Ć./D.M./J.D.
Foto: D.M.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara