Akcija Indexa uspjela: Posjetitelji Indexa donacijama spasili Registar

Tekst: Petar Vidov
Foto: Arhiva

DO DANAS ujutro Hrvati su za Registar branitelja donirali 415 dolara! Akcija koja je pokrenuta u dogovoru uredništva Indexa s predsjednikom InvisiHostinga Matthewom Schirosom tako je uspjela i Registar je postao svima dostupan.

> Registar branitelja na internetu

Stranicu na kojoj se primaju donacije je Schiros postavio tijekom noći sa srijede na četvrtak, nakon Indexova upita što se može učiniti da bi Registar bio lakše dostupan. Dobili smo odgovor da osoba koja je postavila Registar ne može priuštiti zaseban server pa bi trebalo skupiti još novca. Dogovoreno je da će Schiros omogućiti anonimne donacije svima koji su voljni pomoći te da će Index medijski podržati tu akciju.

Vlasnik InvisiHostinga na stranicu gdje se primaju donacije postavio je brojač koji će se osvježavati svakih sat vremena, a na kojem je jučer u 19 sati stajala cifra od 368 dolara.

"Skupljeno je dovoljno novca da registar bude na zasebnom serveru barem mjesec dana, već sam se bacio na posao i stranica će uskoro svima biti dostupna", rekao je jučer za Index predsjednik InvisiHostinga Matthew Schiros i dodao kako bi internetska stranica s registrom trebala opet biti funkcionalna nakon 21 sat po hrvatskom vremenu. Schiros je svoje obećanje ispunio, registar je proradio u četvrtak oko 21:30 sati.

Jutros je Registar branitelja potpuno dostupan i pristupa mu se bez ikakvog problema.

Donacijama do slobodnog pristupa Registru

Registar branitelja jučer je opet bio nedostupan, ovoga puta problem je bio premali bandwidth. Server InvisiHostinga jednostavno nije mogao izdržati navalu na internetsku stranicu na kojoj je Registar dostupan, a koja ne jenjava sve od njegova objavljivanja prije dva dana, rekao nam je predsjednik InvisiHostinga Matthew Schiros.

Schiros je proteklih dana morao znatno ojačati sigurnosne mjere oko svojih servera kako bi uopće mogli normalno funkcionirati, zbog čega je pristup stranicama često bio ograničen. "Nažalost, server na kojem se nalazi Registar branitelja je podijeljen i ne može izdržati takvo opterećenje koje se stvara kad se cijela jedna država pokušava spojiti", slikovito opisuje Schiros.

Zasebni server košta 245 dolara mjesečno

Na naše pitanje što se može učiniti da se olakša pristup Registru, Schiros odgovara kako bi zapravo jedina solucija bila postavljanje stranice s Registrom branitelja na vlastiti server. "No, moj klijent nema dovoljno novca za takvo što. Ali ako u Hrvatskoj postoje ljudi ili organizacije koje bi željele donirati sredstva da se stranica postavi na zaseban server i tako postane svima dostupna, ja ću to vrlo rado urediti", kaže Schiros.

Predsjedniku InvisiHostinga prenijeli smo informacije i zbivanja oko Registra branitelja u Hrvatskoj tijekom posljednja dva dana te mu je vrlo brzo postalo jasno da se radi o sadržaju koji mnogi Hrvati smatraju predmetom od nacionalnog interesa. Zbog toga je pristao postaviti posebnu donacijsku stranicu za sve one koji žele anonimno uplatiti novac koji je potreban da se stranica s Registrom branitelja postavi na poseban server i da pristup napokon postane moguć.

Sve što vam je potrebno da biste donirali novac je kreditna kartica, a Schiros obećava da će svi donatori koji žele pomoći da se omogući dostupnost Registra branitelja ostati anonimni. Posebni server na koji Schiros planira prebaciti stranicu košta 245 dolara mjesečno. Sredstva za Registar branitelja možete donirati OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara